Publicitat
Publicitat

PRÒXIM ORIENT

Israel suspèn les converses de pau amb els palestins

Considera que el pacte entre Fatah i Hamàs impossibilita qualsevol negociació

Després d’una reunió urgent de sis hores intenses, el gabinet de seguretat d’Israel va decidir ahir suspendre les negociacions de pau al Pròxim Orient i imposar noves sancions econòmiques a l’Autoritat Nacional Palestina. Encara s’ha de concretar en quins termes. Una vegada més, el diàleg entre les dues parts ha estat impossible i el conflicte més popular del món sembla que no tingui fi.

La reacció israeliana va arribar 24 hores després de l’acord d’unitat palestina pactat entre els nacionalistes de Fatah, que governen Cisjordània, i els islamistes de Hamàs, que controlen la franja de Gaza des del 2007. Acabada la reunió, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, no va voler fer declaracions. En canvi, va parlar amb mitjans internacionals, com la MSNBC, a qui va dir que “el pacte amb Hamàs mata la pau”, i la BBC, des d’on va instar Abbas a deixar Hamàs si volia continuar el diàleg. Els Estats Units, Israel i la Unió Europea consideren Hamàs una organització terrorista. Pel negociador palestí Saeb Erekat, “Netanyahu i el seu govern feien servir la divisió palestina com a excusa per no signar la pau, i ara fan servir la reconciliació com una excusa per al mateix propòsit”. “Això és estúpid”, afegia. Erekat també va dir que els líders palestins hauran de considerar a partir d’ara “totes les opcions” arran de la decisió d’Israel.

El primer ministre de Gaza, Ismail Haniyeh, va dir que la decisió d’Israel “era esperada”. “Això és l’ocupació i el que no volen és que el poble palestí estigui unit”. L’analista palestí Talal Okal, que s’havia mostrat favorable a la reconciliació perquè, segons ell, suposaria una millora en el nivell de vida dels palestins, així com un creixement econòmic, vaticinava que “Israel faria tot el possible per frustrar la reconciliació palestina”. Per la seva banda, el legislador palestí Mustafa Barghouti va culpar de la decisió de tallar el diàleg el govern extremista de Netanyahu, que “ha triat els assentaments per sobre de la pau”.

El comunicat del gabinet de seguretat israelià va deixar clar que de manera “unànime” Israel ha decidit que “no negociarà amb un govern palestí que té el suport de Hamàs, una organització terrorista que demana la destrucció d’Israel”. L’escrit també esmenta que “Hamàs ha disparat més de 10.000 míssils i coets contra territori israelià”. I culpa el president palestí, Mahmud Abbas, d’haver-se negat a reconèixer “Israel com a estat nacional del poble jueu”, a més de “violar els acords existents amb la decisió unilateral d’adherir-se a tractats internacionals i formar una aliança amb Hamàs”. La declaració acaba dient que “qui tria el terrorisme de Hamàs no vol la pau”.

La decisió arriba cinc dies abans de la data que donava per acabada l’actual ronda de negociacions, un termini que els Estats Units, el grans valedors d’aquestes converses, intentaven estendre fins a finals d’any.

El primer pas de la reconciliació palestina firmada dimecres a la franja de Gaza és crear un govern de transició que s’hauria de formar les pròximes cinc setmanes i que estaria encapçalat pel mateix Abbas. El seu principal objectiu és convocar eleccions presidencials i parlamentàries d’aquí sis mesos. Minuts després de l’encaixada de mans entre membres de Fatah i Hamàs, i presagiant el que passaria avui, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, cancel·lava una reunió amb els negociadors palestins.

La UE va donar la benvinguda al govern d’unitat palestí, un pas important per arribar a la solució “dels dos estats”, però va remarcar que la prioritat han de ser les converses de pau amb Israel.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF