SILENCI A LES ONES
Misc 12/06/2013

Indignació pel tancament de la televisió pública grega

La polèmica mesura amenaça la coalició de govern

Cristina Mas
2 min
Indignació pel tancament de la televisió pública grega

Barcelona.La ràdio i la televisió pública grega va deixar d'emetre ahir a la mitjanit. El govern grec va anunciar, per sorpresa i per decret, el tancament de totes les emissores, un fet sense precedents en la història del país. El portaveu del primer ministre, el conservador Andonis Samaràs, va justificar el tancament de l'ERT a mitjanit "pel malbaratament de recursos i la manca total de transparència".

La decisió es va prendre sense passar pel Parlament i tots els partits de l'oposició van parlar de "cop d'estat". Sense donar detalls ni terminis, el govern assegura que el tancament és temporal i que es posarà en marxa una nova empresa pública amb menys personal. Fins a 2.656 professionals treballen a la radiotelevisió pública grega, després d'una retallada de 600 periodistes en els últims tres anys. A ningú se li escapava ahir el compromís de l'executiu de Samaràs amb la troica (la Unió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional) d'acomiadar 2.000 funcionaris abans de l'estiu, 4.000 abans que s'acabi l'any i i 15.000 a finals del 2014.

"Una cosa és fer ajustos, però deixar un país sense televisió pública i tallar les emissions per decret i per sorpresa és indecent", va explicar per telèfon Dora Makri, corresponsal d'ERT a Madrid des de feia 17 anys. "Parlen de motius econòmics, però la televisió pública grega no és deficitària perquè es finança amb una taxa de 4,3 euros mensuals que es paga amb el rebut de la llum; i la meitat dels ingressos retornen a l'estat", recorda. Fa tres anys que els treballadors de la corporació pública no cobren la paga extra. "A més, ni tots els sous dels treballadors sumats equiparen el que cobren els consellers nomenats pel govern... i segur que si els polítics no fiquessin tant el nas en els informatius tindríem més bones audiències", rebla Marki.

L'anunci del tancament va agafar per sorpresa milions de grecs, i milers de persones es van concentrar al vespre a les seus de l'ERT arreu del país, mentre els treballadors autogestionaven les últimes hores d'emissió en els 48 anys d'història de la cadena. Periodistes i tècnics van anunciar que ocuparien els edificis i la policia havia arribat als repetidors poc abans que les pantalles fonguessin a negre. "Això no va només per a nosaltres, els treballadors de la televisió: això és un avís per a tothom", augura la corresponsal. Els professionals de les cadenes de televisió privades van anunciar una vaga per avui i l'EBU, l'organisme que aplega les televisions públiques d'Europa, va exigir a Samaràs una rectificació.

Potencial crisi de govern

Segons la premsa grega, Samaràs va prendre la decisió sense l'acord dels seus socis de govern, els socialdemòcrates de Pasok i l'esquerra moderada de Dimar. El decret, publicat ahir al butlletí oficial, que autoritza els ministres a tancar empreses públiques, no tenia la signatura de cap dels dos socis menors, que es van desmarcar de la mesura. "Tot depèn de les negociacions pel nou ens públic, però això pot destruir definitivament la coalició de govern", explicava a l'ARA Nick Malkoutzis, subeditor del diari conservador Kathimerini .

stats