Publicitat
Publicitat

Hollande demana al nou govern justícia social

El flamant primer ministre exigeix al seu equip “claredat” i “eficàcia”

El nou govern “de combat” francès va celebrar ahir el seu primer consell de ministres i el primer a esperonar-los va ser el president, François Hollande, que va deixar-los clara la missió que tenen encomanada: recuperar la confiança dels ciutadans en les institucions públiques i fer reflotar l’economia francesa sense oblidar la justícia social.

Recordant que els francesos estan “insatisfets”, “inquiets” i que “exigeixen resultats”, Hollande els va fer notar que són les 16 persones escollides per respondre al missatge de les municipals, en què la setmana passada el Partit Socialista va tocar fons. “La crisi moral no és només una amenaça per a la cohesió social: és un obstacle important per a la recuperació de la nostra economia”, va dir-los. El cap d’estat va recordar al nou govern que han d’anar “més lluny” i “més ràpid” en les reformes.

“Estem immersos en una batalla econòmica que ens obliga a ser més competitius, més solidaris i més innovadors”, va dir Hollande, que també va llançar un missatge als ciutadans: “Els francesos han d’entendre el sentit que tenen els esforços que els demanem”. Semblava que estava preparant el que faria després, una defensa del pacte de responsabilitat amb les empreses que tantes crítiques li ha valgut i que dimarts vinent es presentarà a l’Assemblea Nacional, després del debat de política general.

El nou primer ministre, Manuel Valls, va dir, al seu torn, que la seva consigna número 1 és la “claredat” i “l’eficàcia”. Conscient que la mala imatge de l’anterior executiu es devia, en gran part, a la falta de coordinació interna, va llegir-los l’article 21 de la Constitució: “El primer ministre dirigeix l’acció del govern”. Un cop clar qui mana ara a Matignon, el primer ministre va desplegar la resta de normes per millorar la comunicació de l’executiu: reunió de ministres i secretaris d’estat cada quinze dies, textos curts, clars i ben treballats i una coordinació absoluta dels missatges públics.

Discrepàncies internes

Però, tot i que tant Valls com Hollande van destacar que el nou executiu neix molt cohesionat, el primer ministre ja ha vist com el seu equip no s’escapa de les discrepàncies internes. La que més ha cridat l’atenció dels mitjans és la disputa entre els ministeris d’Economia i d’Exteriors per saber qui s’emportava la competència en comerç exterior, que finalment ha passat de Bercy a la cartera de Laurent Fabius.

El nou govern de combat està format per alguns pesos pesants i s’ha de veure si Valls ho tindrà fàcil per imposar la seva disciplina interna. Ségolène Royal, a qui ahir totes les càmeres intentaven retratar a prop d’Hollande, que és el pare dels seus quatre fills, ja s’ha fet sentir com a nova responsable d’Ecologia defensant l’eliminació de l’ecotaxa, un dels dossiers més sensibles del seu ministeri. La idea no ha estat ben rebuda en l’executiu i el tema promet seguir donant els mateixos maldecaps que ja va provocar al govern de Jean-Marc Ayrault, forçat a congelar l’ecotaxa per les manifestacions a la Bretanya l’any passat.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF