EUROPA
Misc 01/06/2013

Ha començat la primavera turca? Cinc claus per entendre les protestes d'Istanbul

Les mobilitzacions més grans des de la fi de la dictadura qüestionen l'estabilitat del govern d'Erdogan. La repressió converteix una protesta per defensar un parc en un clam contra la islamització

Cristina Mas
2 min
Canons d'aigua policials contra un manifestant a Istambul. OSMAN ORSAL / REUTERS

Barcelona1. Què reclamen els manifestants?

Inicialment les protestes van començar contra el projecte de construir un centre comercial a l'històric parc de Gezi, del centre d'Istambul. Els manifestants volien aturar la tala d'arbres centenaris i defensaven el dret a manifestació a la veïna plaça de Taksim, on el govern islamista moderat de Recep Tayip Erdogan ha prohibit les protestes. Arran de la repressió policial, les consignes han evolucionat cap a exigir la caiguda del govern i la fi de l'estat policial.

2. Per què a la plaça Taksim?

És el punt neuràlgic d'Istanbul, tant des d'un punt de vista cultural com polític. Es podria comparar amb la plaça Tahrir del Caire. Des de la dictadura militar les manifestacions hi estaven prohibides. El 1977, tres anys abans del cop, més de seixanta persones hi van morir en la repressió de les manifestacions del Primer de Maig. El govern de l'AKP havia tornat a permetre celebrar-hi manifestacions entre 2010 i 2012, però enguany havia tornat a prohibir-les. Les protestes s'han estès a d'altres barris d'Istambul i també a altres ciutat, com Ankara i Esmirna.

3. Qui són els protagonistes de les protestes?

Són majoritàriament joves, dones i treballadors, que rebutgen també les últimes mesures del govern, com la reforma laboral, la prohibició de l'avortament o les restriccions a la venda de begudes alcohòliques. Malgrat el miracle econòmic de què es vanagloria pel govern, el sou mínim a Turquia és d'uns 300 euros, menys de la meitat que el de Grècia en plena crisi.

4. Com s'organitza la gent?

La protesta ha estat espontània, amb acampada i ocupació de places. Els mitjans locals han censurat la informació de les manifestacions i la repressió. Els manifestants s'informen i s'organitzen per Twitter i Facebook.

5. Com ha respost el govern?

Erdogan reconegut que l'ús de gasos lacrimògens per la policia ha estat "un error", però reafirma que continuaran endavant amb el projecte.

stats