FILTRACIONS DE SNOWDEN
Misc 24/08/2013

Google, Microsoft, Facebook i Yahoo van cobrar per espiar

La NSA va recompensar la col·laboració de les empreses

Mariona Ferrer I Fornells
2 min

BarcelonaEls ciutadans nord-americans van pagar diners amb els seus impostos als gegants informàtics que van permetre espiar els seus correus electrònics. Segons una nova filtració de l'exanalista de la CIA Edward Snowden, publicada ahir pel diari britànic The Guardian , Google, Microsoft, Facebook i Yahoo van cobrar milions de dòlars de l'Agència de Seguretat Nacional dels Estats Units (NSA) per la seva col·laboració en el programa de vigilància Prisma. El rotatiu prova així, per primera vegada, els vincles entre les grans empreses de telecomunicacions i la NSA, després de filtrar que permetien accés directe als seus servidors i aquestes ho neguessin en bloc.

Les recompenses comencen el 2011, després que la Cort Fisa, encarregada d'autoritzar i supervisar l'activitat de l'agència, declarés inconstitucional el programa d'espionatge. El tribunal secret va descobrir llavors que la NSA interceptava milers de correus que no tenien cap mena de relació amb el terrorisme. A més, eren missatges creuats entre ciutadans que viuen als Estats Units, on cal una ordre judicial per registrar les comunicacions d'algú -paradoxalment, l'agència no necessita una ordre per interceptar correus a l'estranger.

L'ordre no va aturar el programa de la NSA, però sí que va obligar-la a sol·licitar a la Cort Fisa que firmés "certificats" anuals per garantir un marc legal per a aquestes operacions de vigilància. És a dir, una cobertura tant per a l'agència com per a les empreses que la proveïen d'informació. I aquests costos els van haver de pagar els gegants informàtics, que van haver d'anar renovant aquests avals temporals que atorgava la justícia.

"Els problemes de l'any passat van tenir com a resultat múltiples extensions en les dates del venciment dels certificats, un fet que va provocar costos de milions de dòlars als proveïdors del programa de vigilància per implantar cadascuna de les següents extensions. Aquests costos van anar a càrrec de les operacions de fonts especials [un òrgan de l'agència]", assenyala un dels documents interns de la NSA amb data de finals del 2012.

Yahoo ha confirmat a The Guardian que va rebre diners del govern perquè "les lleis federals exigeixen que el govern reemborsi els proveïdors per costos de procediments legals imposats", mentre que Facebook ho ha negat, i Microsoft i Google han evitat pronunciar-se.

stats