POLÈMICA EL NEGOCI DEL SEXE
Misc 02/12/2013

França multarà amb 1.500 euros els clients de la prostitució

Després d'un any de debat, el Parlament vota dimecres la llei que endureix la sanció

àlex Vicente
3 min

ParísLa legislació europea sobre la prostitució evoluciona cap a mesures cada vegada més penalitzadores. L'últim cas és el de França, on el llarg debat sobre la qüestió es tancarà dimecres amb el vot d'un nou text legislatiu que no prohibeix la prostitució però castiga durament el client. El debat parlamentari va iniciar-se divendres al vespre en un hemicicle pràcticament buit, que contrastava amb la immensa dimensió del debat públic sobre la qüestió en els últims mesos, amb dos blocs enfrontats en posicions irreconciliables.

El text a tràmit a l'Assemblea Nacional, que hauria de ser aprovat sense dificultats, preveu multar amb 1.500 euros els clients que paguin per sexe i siguin enxampats in fraganti . A partir de la segona sanció, l'import es doblarà. Els consumidors de prostitució també podran fer un seminari de "sensibilització" per substituir o completar la sanció. La llei existent fins ara, impulsada el 2003 per l'aleshores ministre d'Interior, Nicolas Sarkozy, penalitzava la prostituta per "captació de clients", un supòsit que queda anul·lat en la nova llei.

La societat civil s'ha enfrontat en dos bàndols configurats des de fa mesos. D'una banda, hi ha els partidaris de l'abolició, entre els quals s'inclouen les associacions de feministes -des de les famoses militants de Femen fins a la influent organització Osez le Féminisme, responsable de diverses campanyes de sensibilització i pròxima a la portaveu del govern i ministra de Drets de la Dona, Najat Vallaud-Belkacem-. De l'altra, els opositors a la nova legislació, liderats per l'Strass, el sindicat dels treballadors i treballadores sexuals, que considera que la prohibició no només fracassarà en l'intent d'eradicar la prostitució sinó que fragilitzarà encara més els que la practiquen. "¿N'hi ha prou que una prostituta es consideri lliure perquè l'esclavisme de les altres sigui respectable i acceptable?", els ha contestat la diputada socialista Maud Olivier, encarregada de defensar el text legislatiu davant l'Assemblea Nacional. "Com podem trobar glamuroses les entre 10 i 15 penetracions per dia sofertes per les prostitutes, obligades a practicar-les per raons evidentment econòmiques?", va afegir divendres al Parlament.

'No toquis la meva puta'

El bloc contrari a l'abolició té el suport dels autoanomenats "343 cabrons", autors d'un manifest titulat No toquis la meva puta (joc de paraules amb l'exitosa campanya Ne touche pas mon pote , impulsada per SOS Racisme durant els anys vuitanta), que defensava el lliure dret a la prostitució igual que, dècades enrere, 343 dones, que s'autoqualificaven de salopes o putes , van exigir el respecte al dret a l'avortament en un manifest semblant. "Aquelles 343 dones reclamaven el dret de poder disposar lliurement dels seus cossos. Aquests 343 cabrons reclamen el dret de disposar del cos dels altres. No cal que faci cap altre comentari", va respondre Vallaud-Belkacem setmanes enrere a aquest col·lectiu, dins del qual hi ha el nom de l'escriptor Frédéric Beigbeder o del polèmic cronista Éric Zemmour.

La llei francesa s'inspira en la que existeix a Suècia des del 1999, que va prohibir la prostitució sense sancionar la persona que proposa els serveis, sinó el client que hi recorre. Segons la norma, els clients s'exposen a penes de presó, tot i que des que va entrar en vigor no s'ha emès cap sanció d'aquest tipus.

Els francesos es mostren dividits respecte a la condemna dels consumidors de la prostitució que impulsa la nova llei. Segons un sondeig CSA per a la cadena BFM, fet a finals de la setmana passada, el 68% dels francesos s'oposen a la mesura. Amb tot, una extensa majoria -el 73%- es mostren partidaris de responsabilitzar el client i sensibilitzar-lo sobre la problemàtica que la prostitució presenta a través d'altres mesures, segons un altre estudi de l'institut TNS-Sofres. Segons un sondeig Ifop per a la revista femenina Causette , el 74% dels francesos també apostarien per tornar a obrir els bordells, tancats per llei a tot el país des del 1946. Fa tres anys, una proposta dels conservadors per tornar-los a obrir no va recollir prou suport parlamentari per aconseguir ser aprovada.

El silenci d'Hollande

El president François Hollande, que s'havia compromès a adoptar mesures per controlar la prostitució, s'ha mantingut per ara en silenci davant la polèmica. En canvi, el ministre d'Interior, Manuel Valls, va mostrar-se reservat amb la perspectiva d'una prohibició el 2012. "La prohibició de la prostitució és complicada i difícil", va assegurar, tot i mostrar-se determinat a lluitar contra "l'explotació de la misèria humana, que suposa un nou esclavisme de persones arribades de l'est d'Europa i de l'Àfrica".

stats