Publicitat
Publicitat

Fidel compleix 89 anys recordant els deutes milionaris dels EUA amb Cuba

En un article publicat a la premsa oficial, en vigília de la visita de Kerry a l'illa, l'expresident cubà no fa menció explícita a la nova etapa de relacions amb Washington

L'expresident de Cuba, Fidel Castro, compleix avui dijous 89 anys. Per commemorar l'aniversari, i en la vigília de la visita històrica del secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, a l'Havana, l'expresident cubà ha publicat un article a la premsa on recorda que els Estats Units deuen a Cuba indemnitzacions milionàries pels danys que ha causat la seva política contra l'illa.

"Hi ha un deute amb Cuba d'indemnitzacions equivalents a aquests danys que ascendeixen a molts milions de dòlars, tal com va denunciar el nostre país amb arguments i dades irrebatibles en les seves intervencions a les Nacions Unides", escriu el líder de la Revolució Cubana en un article divulgat en mitjans oficials.

Al text, titulat 'La realitat i els somnis', Fidel Castro afirma que Cuba no deixarà mai de "lluitar per la pau i el benestar de tots els éssers humans, independentment del color de la pell i el país d'origen de cada habitant del planeta".

"La igualtat de tots els ciutadans pel que fa a la salut, l'educació, el treball, l'alimentació, la seguretat, la cultura, la ciència i el benestar, és a dir, els mateixos drets que vam proclamar quan vam iniciar la nostra lluita més els que emanin dels nostres somnis de justícia i igualtat per als habitants del nostre món, és el que desitjo a tothom", afegeix l'expresident de Cuba.

Fidel Castro, que en el seu article no esmenta explícitament la nova etapa de relacions amb Washington ni la visita de Kerry a Cuba, diu que després de la II Guerra Mundial i el llançament de la bomba atòmica contra el Japó, els EUA van passar a ser el país "de més riquesa i més ben armat de la Terra, enfront d'un món destrossat, ple de morts, ferits i famolencs".

El líder cubà, retirat del poder des del 2006 per una malaltia, fa aquest 13 d'agost 89 anys, un aniversari marcat en aquesta ocasió pel nou escenari de relacions entre Cuba i els EUA que el 20 de juliol van restablir els seus vincles diplomàtics després de més de cinc dècades d'enemistat.

Demà, John Kerry arribarà a Cuba a la primera visita d'un secretari d'estat nord-americà a l'illa des del 1945 per encapçalar la cerimònia formal de reobertura i hissada de bandera de l'ambaixada dels EUA al país caribeny.

El 89è aniversari de Fidel Castro se celebrarà a Cuba amb diversos actes culturals i homenatges, alguns dels quals ja van tenir lloc ahir dimecres en coincidència, igual que altres anys, amb el Dia Internacional de la Joventut.

El president de Bolívia, Evo Morales, un dels aliats del govern cubà, va arribar ahir dimecres a la nit a l'illa per celebrar l'aniversari de Fidel Castro, nascut el 13 d'agost del 1926 a la localitat de Birán, a l'orient de l'illa.