CRISI FINANCERA
Internacional 04/08/2013

Fabulous Fab s'enfonsa en la seva supèrbia

L'exempleat de Goldman Sachs és declarat culpable de frau

Núria Ferragutcasas
3 min

WashingtonEl sistema està a punt d'ensorrar-se en qualsevol moment... Només un supervivent possible: el Fabulous Fab". Al final, però, el Fabulous Fab -sobrenom de l'excorredor financer de Goldman Sachs Fabrice Tourre- s'ha enfonsat en la seva supèrbia. Un tribunal federal de Nova York va declarar-lo culpable dijous de frau fiscal, guanys il·lícits, negligència i engany.

El jurat va estimar, per unanimitat, que Tourre va amagar deliberadament als inversors la mala qualitat d'un complex producte financer anomenat Abacus i vinculat amb préstecs d'hipoteques d'alt risc -les conegudes "hipoteques porqueria" o subprime ,que es van convertir en l'epicentre de l'última crisi financera que va esclatar als EUA i va escampar-se pel món.

Segons les autoritats borsàries dels Estats Units, el jove francès va donar a entendre que el magnat dels fons de cobertura John Paulson estava entre els inversors, sense explicar que en realitat estava apostant a la baixa contra aquest producte en els mercats. El balanç final de l'any va ser que els petits inversors van perdre uns 1.000 milions de dòlars.

El 2010, quan es va destapar el frau, Goldman Sachs va decidir pagar 550 milions de dòlars per posar fi a la demanda en contra presentada per la Comissió del Mercat de Valors dels EUA (SEC, per les seves sigles en anglès), que va acusar el banc inversor d'enganyar els seus clients. Així, el banc, que només va reconèixer haver comès un "error" en donar "informació incompleta", va evitar mesos de mala premsa i possibles pèrdues als mercats.

Els advocats de la SEC van presentar el cas com un gran triomf i un exemple de la "cobdícia" de les empreses de Wall Street, que van generar la crisi que va esclatar el 2008 amb la fallida del banc d'inversió Lehman Brothers. "Ens gratifica el veredicte del jurat", va dir Andrew Ceresney, codirector de la divisió de supervisió de l'organisme regulador borsari. "Seguirem buscant els responsables que van cometre frau a Wall Street", va dir.

Pels analistes econòmics, la sentència de Tourre és un avís als joves que comencen a treballar a Wall Street: sou responsables de les vostres accions i heu d'actuar amb alts estàndards ètics i legals, fins i tot si els executius de la vostra empresa no us supervisen bé.

Boc expiatori

Els nord-americans estan frustrats perquè els banquers no han estat jutjats per la seva responsabilitat en el daltabaix econòmic de fa cinc anys. Pocs es consolen amb la condemna de Tourré, ja que el consideren un peix petit, el boc expiatori de Wall Street, que la setmana passada va fer front a un dels pocs judicis sobre els excessos de les empreses dedicades a les operacions borsàries.

Fins ara, només treballadors de baix perfil han vist l'interior d'una sala judicial, i els acords extrajudicials com el de Goldman Sachs el 2010 han estat la norma. Alguns crítics es pregunten per què les autoritats han ignorat els caps de Tourre. "És lamentable que la SEC no fos capaç de presentar un cas contra els alts executius de Goldman que van permetre aquest comportament", assegurava aquests dies una editorial de l'agència de notícies econòmiques Bloomberg.

Tot i així, Tourre va ser un dels arquitectes del programa de títols hipotecaris d'alt risc comercialitzat per Goldman, anomenat Abacus. Aquest producte, segons les explicacions del jove banquer a la seva xicota, eren "una monstruositat" i admetia que la seva venda era "surrealista", ja que un gran inversor hi apostava en contra. El fet d'invertir contra un valor és legal, però les autoritats borsàries van considerar que ni Tourre ni Goldman Sachs van informar bé als seus clients.

Tourre, de 34 anys, ha estat delatat per les seves pròpies paraules. Malgrat tot, no anirà a la presó, però sí que haurà de pagar una gran multa, restituir els guanys il·lícits -va aconseguir uns dos milions de dòlars en comissions- i, probablement, no podrà treballar mai més en els mercats borsaris.

"Hi ha milers de persones a Wall Street responsables d'inflar la bombolla de les hipoteques porqueria -escrivia ahir el periodista del Washington Post Ezra Klein en la seva columna-. "El que diferencia Tourre dels altres és que ell va ser alhora prou intel·ligent per entendre què estava passant, i prou ximple per presumir d'això en un correu electrònic".

stats