TOUR PRESIDENCIAL
Misc 27/06/2013

Els Estats Units planten cara a la Xina a l'Àfrica

Obama comença una gira econòmica per recuperar terreny al continent africà

Marta Rodríguez Carrera
3 min
Uns joves de Dakar passen davant el pòster que dóna la benvinguda al president Barack Obama al Senegal, primera parada de la seva gira africana.

JohannesburgEls Estats Units no volen perdre pistonada a l'Àfrica, gairebé una colònia econòmica de la Xina. En aquest context, Barack Obama torna al continent negre sense l'expectació que va aixecar el seu primer viatge a Ghana, tot just acabat de ser nomenat per primer cop president, el 2009. En aquests anys moltes coses han canviat, com que els xinesos s'han convertit en els grans inversors a la regió i la crisi econòmica global ha colpejat el cor de la potència americana.

Obama va arribar ahir al vespre al Senegal, en una gira que durant una setmana el portarà també a Sud-àfrica i Tanzània, tres de les democràcies més estables de la regió. Es tracta de la visita a l'estranger més llarga que ha fet mai, un detall que revela la importància que Washington dóna al continent africà, amb països que estan creixent anualment amb valors que superen el 5%, un èxit respecte de les xifres de decreixement a les tradicionals potències occidentals. A més, la seva estada quedarà marcada també per l'estat de salut "crític" del vell líder sud-africà, Nelson Mandela. En un principi s'havia parlat que el president nord-americà visitaria Madiba a l'hospital de Pretòria on està ingressat des de fa 20 dies per una infecció pulmonar, però la trobada no està programada oficialment.

Guanyar terreny a la Xina

La visita té un caràcter eminentment econòmic a la regió però, sobretot, és un intent dels Estats Units per recuperar el terreny menjat pels xinesos i tornar a liderar els negocis globals, com si la lluita pel control del món es jugués precisament a l'Àfrica, el territori amb més pobresa i més maltractat.

Obama intentarà enfortir i tornar a atreure aquestes economies emergents, que en els últims anys s'han deixat seduir pel poder oriental, mentre els Estats Units se centraven en els seus interessos a les regions del Pròxim Orient o en els seus veïns del sud. Potser ja és massa tard. El gest d'Obama arriba en la seva segona i última legislatura, apagada l'àuria que el presentava com la gran esperança per a l'Àfrica, mentre que el seu homòleg xinès, Xi Jinping, va fer les maletes per visitar Tanzània i Sud-àfrica quan acabava d'assumir la presidència, ara fa tres mesos. Els gestos són cabdals en política, però en economia qui arriba primer normalment triomfa i omple la bossa.

Tres destins estables i rendibles

Els tres països que preveu visitar Obama no estan triats a l'atzar. A banda de l'estabilitat política i la defensa dels drets humans, són economies tradicionalment estables i segures per fer-hi negocis. Tanzània és, per exemple, el port natural per on donar sortida als recursos naturals del Congo, i Sud-àfrica és la gran potència de la regió, un imant d'inversions que, a més, compta amb les reserves d'or i diamants més importants del món.

Si bé en economia Washington no pot donar gaires lliçons als seus rivals xinesos, Obama arriba al continent africà amb l'avantatge del respecte als drets socials i humans, i segurament tindrà ocasió de treure pit davant els seus amfitrions, malgrat que no s'atrevirà a criticar els abusos de Pequín. Tot i aquest avantatge, la visita del primer president negre dels Estats Units està aixecant un cert rebuig popular, mentre que el viatge del president Xi el març passat va estar exempt de polèmica. Les crítiques als Estats Units es deuen en part al fet que la visita està resultant realment cara: més de 60 milions de dòlars per a una setmana.

stats