Misc 16/06/2013

Europa i els Estats Units insten Rouhani a resoldre el conflicte del programa nuclear iranià

La victòria del candidat reformista a l'Iran pot obrir un nou període de més diàleg en les relacions bilaterals amb Washington i amb els països europeus

Efe
1 min

BerlínEl polèmic programa nuclear de l'Iran i el respecte als Drets Humans són dos dels aspectes que la comunitat internacional confia que canviïn al país amb la victòria del candidat reformista Hassan Rouhani a les eleccions presidencials aquest dissabte.

El govern dels Estats Units ha reconegut, tot i les crítiques a l'opacitat del procés d'elecció, el nou president iranià i ha estès la mà per a contactes que resolguin la disputa sobre el programa nuclear que desplega el país.

En el mateix sentit, el govern alemany ha instat el nou president de l'Iran a engegar una nova etapa que doni "solució" a aquest aspecte que tant preocupa la comunitat internacional.

De fet, el país ha estat denunciat diverses vegades a l'ONU els últims anys per part de potències com els EUA o Israel, que temen que estigui desenvolupant capacitats i coneixements amb finalitats militars sota el paraigua del programa nuclear. Teheran ha defensat sempre que les finalitats són energètiques i científiques.

El ministre d'Afers Exteriors alemany, Guido Wstervelle, ha afegit que espera que Rouhani es comprometi a exercir un "paper constructiu" i no aparqui la seva obligació de protegir els drets humans.

El portaveu de la Casa Blanca, Jay Carney, ha subratllat l'alta participació que ha permès l'elecció de Rouhani i ha confiat que el nou cap de govern "respecti el vot del poble" i prengui "decisions responsables" pel bé del seu futur.

stats