Publicitat
Publicitat

Espanya accepta que la UE negociï amb Kosovo, però es nega a reconèixer-ne la independència

Madrid dóna llum verda a l'acord d'associació amb Pristina després d'assegurar-se que això no implicarà donar com a bona la declaració unilateral d'independència d'aquest nou estat

El govern espanyol s'ha declarat aquest dimarts satisfet amb els compromisos assolits perquè la Unió Europea (UE) iniciï la negociació d'un acord d'associació i estabilització amb Kosovo, malgrat que seguirà sense reconèixer la independència del país.

Així ho ha indicat en declaracions als periodistes el secretari d'Estat per a la Unió Europea (UE), Íñigo Méndez de Vigo, que representa Espanya en el Consell d'Afers Generals de la Unió que se celebra a Luxemburg.

Segons Méndez de Vigo, els socis comunitaris han arribat a un acord per obrir les negociacions amb Kosovo, una decisió que previsiblement es farà oficial quan es tanquin els últims serrells pendents per anunciar l'inici del diàleg per a l'adhesió de Sèrbia, dos processos que la UE porta en paral·lel.

El secretari d'Estat ha explicat que Espanya ha donat el "sí" a la negociació amb Kosovo, després de ser ateses les seves principals peticions.

"Estem satisfets de l'acord que s'ha aconseguit i crec que sobre Kosovo no hi ha cap dubte, en aquests moments, en el Consell de Ministres", ha indicat Méndez de Vigo.


Sense reconèixer Kosovo

El Govern, ha recordat, va sol·licitar que l'acord d'associació i estabilització "no impliqués reconeixement ni implícit ni explícit, ja que Espanya no reconeix Kosovo".

A més, va demanar que el conveni "tractés només de competències de la Unió Europea i, per tant, no hi hauria competències mixtes, i que no hagués de passar ratificació per les Corts Generals", ha explicat.

Tots dos punts han estat acceptats pels Vint-i-set, segons Méndez de Vigo, que ha recordat que hi ha quatre estats membres que tampoc reconeixen la independència de Kosovo, proclamada per la majoria albanokosovar a 2008.

La negociació de l'acord no canvia la postura espanyola en aquest aspecte, ha subratllat el secretari d'Estat, que ha considerat que la negociació del conveni amb Kosovo no és "un precedent de cap tipus per a ningú".

"Aquest govern va heretar de l'anterior govern una posició de no reconeixement sobre Kosovo, que ens sembla encertada. L'hem mantingut", ha assenyalat.

Alhora, ha explicat Méndez de Vigo, l'executiu espanyol considera que Belgrad i Pristina "han fet progressos bons en la direcció de resoldre les seves competències no per la via secessionista, sinó per la via del diàleg, que és la que cal utilitzar" .


'Sí' a l'adhesió de Sèrbia

La UE té previst confirmar aquesta setmana l'obertura de negociacions amb Kosovo i també el començament del diàleg d'adhesió amb Sèrbia, els últims detalls de les quals es negocien els socis comunitaris a Luxemburg.

Segons Méndez de Vigo, per tancar el cas de Sèrbia només queda per resoldre la data exacta en què s'obriran les negociacions, que podrien iniciar-se aquest mateix any o retardar-se al que ve.  "A nosaltres no ens sembla que sigui un tema important. Crec que és un tema que està resolt", ha afegit.

D'acord amb fonts diplomàtiques, Alemanya pressiona perquè la UE no obri la negociació fins al 2014 i imposi una forta condicionalitat a Sèrbia per avançar en el procés, mentre que altres països voldrien començar el diàleg aquesta mateixa tardor.

Si el Consell d'Afers Generals no tanca aquest dimarts un acord definitiu, per al qual cal la unanimitat, el tema es podria tractar per part dels caps d'Estat i de Govern de la Unió en la cimera que celebraran dijous i divendres a Brussel·les.

Etiquetes