10/06/2013

A Erdogan se li acaba la paciència

2 min

Barcelona."Hem tingut paciència, tindrem paciència, però la paciència té un límit". Aquestes van ser les desafiants paraules del primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, que ahir es va multiplicar i es va oferir banys de masses en sis actes programats en diferents punts del país.

I si fins ara havia acusat l'oposició, Twitter, extremistes i agents estrangers -entre d'altres- d'instigar les protestes contra ell, ahir va afegir un nou enemic a la llista: la banca comercial, a qui va acusar d'especular i provocar les caigudes de la borsa, que ha baixat un 15% en una setmana. Va dir que ho pagarien car: "Els hem de donar una lliçó com a nació. No em feu donar noms. Us ho dic: hi ha bancs estatals. Feu-los servir".

Erdogan va arrencar el dia reiterant de bon matí que no es deixaria intimidar per les protestes que des de fa més d'una setmana es fan en diferents ciutats turques contra el que molts consideren tics autoritaris del seu govern. "No farem el que fan els saquejadors: ells cremen i destrueixen propietats públiques; saquejadors és la definició exacta del que són", va dir, i va anunciar per al cap de setmana que ve dues grans manifestacions, una dissabte a Ankara i una altra diumenge a Istanbul.

Demostració de força a Taksim

L'omnipresència d'Erdogan ahir en diferents actes al carrer va coincidir amb la concentració antigovernamental més massiva que s'ha fet fins ara a la plaça Taksim i al parc Gezi d'Istanbul. Desenes de milers de persones van participar durant tot el dia, en un ambient festiu, en diferents actes de protesta, i a la tarda s'hi va fer un concert de música.

Des de la Plataforma de Solidaritat amb Taksim, que representa els manifestants, es va insistir ahir que les protestes seguiran mentre no es compleixin les seves demandes: garantir que es preservarà el parc Gezi, prohibir el gas lacrimogen, alliberar els detinguts en les manifestacions i que els governadors d'Ankara i Adana dimiteixin del càrrec.

"Les peticions són òbvies. Demanem al govern que tingui en compte la reacció al carrer, actuï amb responsabilitat i compleixi les demandes expressades per milions de persones cada dia", va assegurar la plataforma en un comunicat.

Però de les paraules d'ahir dels discursos del primer ministre Erdogan no se'n desprèn que vulgui afluixar la corda i ell mateix va recordar que durant les tres últimes eleccions el seu partit ha anat guanyant vots, un aval incontestable, segons ell.

Tot i que la tranquil·litat va regnar ahir durant tot el dia a Taksim, d'on la policia es va retirar fa dos caps de setmana, la tensió es va disparar al barri de Sultangazi, a la perifèria d'Istanbul, on dissabte hi va haver enfrontaments entre la policia i grups de manifestants. També a Ankara dissabte -i ahir altra vegada- hi va haver xocs entre manifestants i la policia per impedir que una marxa de protesta arribés a la cèntrica plaça Kizilay. Els antidisturbis van fer servir canons d'aigua, pots de fum i bombes de soroll per reprimir la convocatòria.

Un sindicat policial va denunciar ahir al diari Hurriyet que sis agents s'havien suïcidat des que van començar les protestes a Istanbul. Segons el que van explicar, a més de les crítiques a la seva actuació, els agents van haver de treballar en condicions molt dures i torns doblats sense poder ni dormir.

stats