PROTESTES A TURQUIA
Misc 13/06/2013

Erdogan ofereix un referèndum sobre el parc de Gezi

El govern ho proposa després de reunir-se amb alguns manifestants

T. Arango / S. Arsu / C. Yegin
2 min

The New York Times / IstanbulEl primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, va oferir ahir un referèndum per determinar el futur del parc Gezi d'Istanbul, epicentre de les protestes que des de fa dues setmanes tenen el país en suspens. La moneda a pagar per celebrar la consulta és que els ocupants del parc l'abandonin. Va anunciar-ho el portaveu del governamental Partit de la Justícia i el Desenvolupament (AKP), Hüseyin Çelik, en roda de premsa després que Erdogan es reunís amb manifestants de la plaça Taksim. Però Çelik no va donar cap detall sobre la proposta ni la reunió.

La trobada no era ben vista per Solidaritat amb Taksim, el paraigua que agrupa desenes d'ONGs i altres formacions que es manifesten a la plaça. "Si haguéssim pogut parlar amb algun dels assistents a la trobada per compartir informació, la reunió amb Erdogan hauria tingut sentit. Però ara no en té gens", va dir Bulent Muftuoglu, un dels líders de Solidaritat i membre destacat del Partit dels Verds de Turquia.

Abans de la trobada, a més, Erdogan ja havia assegurat que les manifestacions tenien els dies comptats. "He donat instruccions al ministeri d'Interior. En 24 hores això haurà acabat", va dir el primer ministre segons l'emissora CNNTürk. Alertant que "les forces de seguretat es comportaran de manera diferent a partir d'ara", Erdogan assegurava que Turquia no necessita que li donin lliçons des de l'estranger.

Els Estats Units i la Unió Europea han criticat els excessos de la repressió policial durant les manifestacions, que han deixat fins ara un balanç de tres morts -entre els quals un agent- i més de 5.000 ferits. Erdogan insisteix en totes les seves últimes aparicions públiques que al darrere de les protestes hi ha el "lobi de les finances" i assegura que des de fa mesos tenia informes dels serveis secrets sobre una "conspiració" contra el govern.

Durant gairebé dues setmanes, el primer ministre ha mantingut un to desafiant, exigint als manifestants abandonar la plaça, desplegant-hi les forces de seguretat amb una contundència notable els últims dos dies i insistint que les protestes no tenen res a veure amb les primaveres àrabs que van fer caure règims atrinxerats.

Però mentre els còctels Molotov i els gasos lacrimògens omplen aquests dies el centre d'Istanbul, Erdogan i els seus partidaris sembla que no hagin calculat bé la tenacitat i la convicció del moviment de protesta. La brutalitat policial d'aquesta setmana ha alimentat protestes més nombroses contra l'autoritarisme creixent del primer ministre. Ahir, després que els antidisturbis fessin fora els manifestants de Taksim en una operació de 24 hores, milers de persones van tornar a omplir la plaça.

Advocats en peu de guerra

Milers de magistrats van omplir ahir l'accés al Palau de la Justícia d'Istanbul per manifestar-se contra la detenció de desenes de col·legues seus dimarts mentre donaven suport a l'ocupació del parc de Gezi. "La policia està actuant de manera il·legal contra els ciutadans que exerceixen el seu dret constitucional i democràtic de manifestar-se", va dir el Col·legi d'Advocats Umit Kocasakal en un comunicat. Uns 500 magistrats més van protestar a Ankara i grups més reduïts del mateix col·lectiu van sortir als carrers d'altres ciutats en solidaritat amb els detinguts.

stats