04/06/2013

Erdogan, un líder indiscutible, ebri d'arrogància i megalomania

2 min

BarcelonaRecep Tayyip Erdogan s'ha convertit en el líder més indiscutible de Turquia des d'Atatürk. Les seves victòries electorals per aclaparadores majories l'avalen, així com la transformació econòmica del país, el disseny d'una política exterior neootomana -que ha convertit Turquia en un poder regional al Mediterrani i l'Àsia Central-, l'aposta per crear una elit pròpia de nous empresaris islamistes enriquits en la construcció i els contractes públics, i la marginació del vell establishment -polític, mediàtic, econòmic i militar-. Les velles nissagues seculars se senten relegades en favor dels anomenats tigres d'Anatòlia , els petits i mitjans empresaris provinents de l'Anatòlia rural i islàmica, que han acompanyat Erdogan i els seus en aquest ascens.

Recep Tayyip Erdogan controla el poder, i l'exerceix cada cop amb tics més autoritaris, que l'han portat a encarcerar periodistes, estudiants, professors, intel·lectuals o militars. Precisament ell, que en el seu moment va ser considerat un pres polític per Amnistia Internacional quan la justícia turca -que durant la dècada dels 80 prohibia cadascun dels partits islamistes que anaven naixent sota sigles diferents- el va acusar "d'incitació a l'odi sobre la base de diferències religioses".

Erdogan va ser jutjat i empresonat per haver recitat en un míting els versos d'un poeta de principis del segle passat. "Les mesquites són les nostres casernes, les cúpules els nostres cascos, els minarets les nostres baionetes i els creients els nostres soldats", havia declamat Erdogan el desembre del 1997 en un acte públic al sud del país.

L'home d'Istanbul

Ara se li revolta la ciutat on va créixer políticament. La ciutat que va transformar amb els seus projectes megalòmans. Allà on es va desfermar, per primer cop, l'eufòria islamista, que després va estendre el poder del Partit de la Justícia i el Desenvolupament a totes les grans ciutats del país. Va ser des de la popularitat de l'alcaldia d'Istanbul que Erdogan es va convertir en el líder islamista capaç d'esborrar del poder les elits seculars que havien mogut els fils de Turquia durant més de mig segle.

Erdogan, modernitzador del país i de l'economia, ha mantingut fins avui intacta la seva agenda islamista. Ell, que va dir que enviava les filles a estudiar als Estats Units perquè poguessin portar el mocador a la universitat, reclama "una joventut més religiosa", limita el consum d'alcohol, redissenya el currículum de les escoles públiques per introduir-hi l'àrab i l'Alcorà, i castiga la blasfèmia amb la presó.

stats