PROTESTES CONTRA EL GOVERN
Misc 12/06/2013

Erdogan imposa la força per "netejar" Taksim

El primer ministre turc alerta que "no s'agenollarà" davant de les protestes

3 min

Istanbul.Una munió de policies antidisturbis van assaltar ahir de bon matí la plaça Taksim, al centre d'Istanbul, i van fer servir gas lacrimogen i canons d'aigua contra els manifestants que ocupen la zona. L'objectiu, segons les autoritats, era "netejar" la plaça després de deu dies en què les forces de l'ordre no hi havien posat un peu. El centre de la ciutat va quedar saturat de fum i de sirenes d'ambulàncies. La plaça -que ha esdevingut el centre d'un moviment extens i eclèctic contra el primer ministre, Reccep Tayyip Erdogan- va convertir-se en un caos.

L'operació policial va durar tot el dia i encara estava en marxa en el moment de tancar aquesta edició, mentre els manifestants començaven a reocupar la zona i la policia tornava a intentar fer-los fora. L'escena semblava l'escenari d'una pel·lícula: bengales i focs encesos pels manifestants compartien espai amb bombes de so no letals que la policia feia explotar mentre se sentien diversos eslògans de ciutadans que reclamaven: "Istanbul és nostre! Taksim és nostre!"

Repetidament durant tot el dia, la policia avançava cap a una zona de la plaça i després se n'allunyava per barrejar-se entre els curiosos que tafanejaven. Xocs puntuals amb els manifestants es van anar alternant amb moments de calma, que permetien que els curiosos i els turistes busquessin punts on amagar-se i des d'on seguir els esdeveniments, i després fugir pels carrerons quan el núvol de gas lacrimogen es feia insuportable.

L'acció de la policia no va poder aturar un moviment de protesta que s'ha aixecat contra el govern d'Erdogan i el seu conservador Partit de les Justícia i el Desenvolupament (AKP), que té arrels en l'islam polític. El parc de Gezi, la preservació del qual va ser el focus de les protestes, seguia controlat pels seus ocupants, que hi han instal·lat una ciutat de tendes de campanya i que prometen quedar-s'hi.

"Som aquí pel parc i només pel parc", deia Murat Bal, de 27 anys, que era al parc mentre Taksim era gasejada. "No caurem en les provocacions dels que tiren pedres ni de la violència policial. Ens quedarem al parc fins al final".

La crisi que ha engolit el govern d'Erdogan i que amenaça d'entelar la imatge de Turquia seguia el seu curs en altres zones de la ciutat, com ara un tribunal de la capital on diversos advocats que havien donat suport a la protesta van ser detinguts. Mentre el gas omplia Taksim, Erdogan va dirigir-se al seu partit en un discurs que la televisió pública va emetre per a tota la nació.

El primer ministre, mantenint el to desafiant dels seus últims discursos, va titllar el moviment de protesta d'"aixecament contra un executiu democràtic". Erdogan, que dilluns havia promès dialogar amb el moviment, va descriure les pancartes de les formacions d'esquerres que havien decorat la plaça com una obra "d'organitzacions terroristes".

"Quan els critico, diuen que sóc dur. I què esperaven? ¿Que ens agenolléssim davant aquests [manifestants?] Si a això en dieu ser dur, perdoneu, però aquest Tayyip Erdogan no canviarà mai".

Unes hores abans el governador provincial havia penjat un missatge a Twitter on anunciava l'operació policial imminent i prometia que la policia deixaria el parc Gezi en pau. "Aquest matí esteu segurs en mans dels vostres germans policies", escrivia a la xarxa social Huseyin Avni Mutlu. Tot i les garanties, en el moment de tancar aquesta edició la policia va entrar al parc per intentar desallotjar-lo.

"Fins que la plaça quedi buida"

El governador va alertar ahir a la nit que la policia seguirà incansablement amb la seva operació contra els manifestants i ocupants de la plaça Taksim, fins que aconsegueixin desallotjar-los del tot. "Seguirem amb les nostres mesures de manera incessant fins que la plaça quedi buida de col·lectius marginals i es pugui tornar a obrir al públic", va dir en un breu discurs televisat i retransmès en directe.

Els disturbis al país van començar després d'una protesta relativament petita al parc de Gezi, on el govern manté el pla urbanístic que va enutjar els manifestants: hi construirà una rèplica de barraques militars de l'era otomana. La protesta va ser durament reprimida per la policia fa deu dies i la brutalitat d'aquella actuació va provocar un aixecament espontani contra un govern cada cop més autoritari.

stats