POLS A ISTANBUL
Misc 08/06/2013

Erdogan als manifestants: "Marxeu ja, vàndals!"

El primer ministre torna a Turquia i diu que està obert a peticions democràtiques

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Dones manifestant-se ahir al parc Gezi, al centre d'Istanbul, contra la repressió policial.

Barcelona.Ja no es construirà un centre comercial al parc Gezi. Però, això sí, l'espai deixarà de ser l'àmplia zona verda que reivindiquen els manifestants. Es reformarà i s'hi construirà un museu de la ciutat i una nova àrea verda que "serà millor que el parc actual". Ho va anunciar ahir a la tarda el primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, que després d'haver rebut un bany de masses en tornar de la seva gira al Magrib i haver mostrat el seu discurs més dur contra els manifestants concentrats a Istanbul, va afluixar una mica el to i va dir que està obert a "peticions democràtiques".

"Estem en contra de la violència, el vandalisme i les accions que posen en perill altres persones en nom de la llibertat -va dir durant una roda de premsa a Istanbul després de reunir-se amb el comissari d'Ampliació de la Unió Europea, Stefan Füle-. Donem cordialment la benvinguda als que vénen amb demandes democràtiques".

Aquesta petita concessió, però, va ser l'única d'un discurs plegat de desafiaments. El primer, al mateix comissari europeu, que va advertir a Erdogan que "Turquia ha de complir els màxims estàndards democràtics i investigar i castigar els abusos policials". El primer ministre turc va defensar la gestió dels antiavalots i va limitar-se a assenyalar que els governs del Regne Unit, França, Alemanya o Grècia han respost de la mateixa manera a manifestacions similars. Els disturbis a Istanbul han deixat 3 morts i 4.000 ferits.

Erdogan també va aprofitar la trobada per carregar contra la cobertura informativa de la premsa internacional congregada a la ciutat. "Reclamem que no jutgin ideològicament Turquia", va dir.

Les últimes paraules del líder turc no han frenat els manifestants congregats a l'emblemàtica plaça Taksim i el parc Gezi, que es preparen per rebre molta més afluència de gent aquest cap de setmana. Ahir van respondre al "marxeu ja, vàndals!" que els havia enviat el líder turc a la matinada en aterrar a l'aeroport d'Istanbul amb un: "No ens mourem del parc!"

Segons una font del partit d'Erdogan (AKP) consultada pel diari turc Radikal , està previst que avui es reuneixi l'executiva del partit per discutir la possibilitat d'eleccions anticipades. La formació té actualment majoria absoluta.

stats