REVOLTA CONTRA AL-ASSAD
Misc 15/06/2013

EUA armarà els rebels sirians després dels avenços del règim

Damasc acusa Washington de "fabricar" l'ús d'armes químiques

David Meseguer
3 min

Barcelona.La captura d'Al-Qusair ha suposat una injecció de moral per a un exèrcit sirià que ara prepara l'ofensiva Tempesta del Nordper intentar recuperar la ciutat d'Alep. Els recents èxits en el camp de batalla són conseqüència de la seva aliança amb Hezbol·lah, la superioritat militar que li proporciona la força aèria, l'aturada del degoteig de desercions, la fragmentació de l'oposició. Després de denunciar l'ús d'armes químiques, els Estats Units ha anunciat que armarà els rebels sirians. Ahir el règim va titllar de "sac de mentides" i "fabricació" les acusacions.

Aliança amb Hezbol·lah

El règim, fonamental en la supervivència de l'eix xiïta

La implicació de Hezbol·lah en el conflicte està possibilitant la contraofensiva del règim. Conscient que la lluita per l'hegemonia al Pròxim Orient entre l'Iran i l'Aràbia Saudita es lliura en territori sirià, Hassan Nasral·lah, líder del partit-milícia xiïta libanès, ha posat tots els seus efectius al servei de Baixar al-Assad per evitar el col·lapse del règim.

La contundent resistència contra Israel el 2006 va evidenciar el poder militar del Partit de Déu i la seva habilitat en la guerra de guerrilles. Aquest rodatge en el camp de batalla ha estat clau per reconquerir Al-Qusair i, d'aquesta manera, assegurar la connexió de la vall xiïta de la Bekaa al Líban amb Damasc i la regió mediterrània siriana de majoria alauita, on hi ha el port de Tartus, via d'entrada de l'armament rus i iranià. El control d'aquesta zona també impedeix que els rebels rebin reforços i subministraments dels sunnites libanesos.

Superioritat militar

La força aèria i les armes russes decanten la balança per a Al-Assad

La força aèria i d'artilleria pesant de l'exèrcit de Damasc devasta les zones on hi ha els rebels i prepara el terreny per a les tropes terrestres. Malgrat haver perdut diferents aeroports militars, el règim encara conserva gran part de la seva flota de caces MIG i helicòpters de fabricació russa.

Mentre al-Assad afirma haver rebut ja les primeres partides de míssils S-300 de Rússia, els EUA i la UE s'han mostrat fins ara reticents a lliurar armes a l'oposició per por que caiguin en mans de grups islamistes. L'anunci de Washington sobre la utilització d'armes químiques i la seva intenció d'armar els rebels arriba després del recent viatge del senador republicà John McCain a Síria per reunir-se amb els grups de l'Exèrcit Sirià Lliure (ESL) laics sota el comandament de Salim Idris. Washington ha arrencat d'Idris el compromís que els seus arsenals no aniran a Jabhat-al Nusra -grup armat vinculat a Al-Qaida- i que els combatran. Mentre la zona d'exclusió aèria reclamada pels rebels no arriba, les bateries antiaèries finançades per l'Aràbia Saudita i Qatar i els arsenals capturats al règim són insuficients.

Es frenen les desercions

El flux de soldats de l'exèrcit cap a l'oposició armada s'atura

Durant els primers compassos del conflicte es van produir un gran nombre de desercions de l'exèrcit sirià cap a files opositors. Els soldats s'emportaven les armes i la seva experiència militar ha estat clau per aconseguir el control d'àmplies zones al nord del país i la província de Daraa. Gairebé dos anys i mig després de l'inici de la guerra, el degoteig de desercions s'ha estancat. Tot i la deriva sectària del conflicte, a l'exèrcit continua havent-hi un gruix important de soldats sunnites que defensen a ultrança la ideologia del Partit Baas.

Fragmentació de l'oposició

Més tensions entre l'Exèrcit Sirià Lliure i els grups islamistes

Amb nombrosos combatents estrangers a les seves files i millor armada que l'ESL, la milícia islamista Jabhat al-Nusra lidera les ofensives opositores contra el règim i no dubta a recórrer a atacs suïcides a Damasc. Altres grups armats d'orientació salafista com Liwa al-Tawhid, Ahrar al-Xam i Xuqoor al-Sam compten amb el finançament de clergues de Qatar, Kuwait i l'Aràbia Saudita, respectivament. El fet que cada padrí vulgui imposar la seva agenda divideix l'oposició i dóna aire al règim.

La presència de combatents estrangers està sent utilitzada pel govern de Baixar al-Assad per encasellar tota l'oposició armada sota el paraigua del "terrorisme jihadista" i d'aquesta manera legitimar la seva lluita a ulls de la comunitat internacional. Finalment, cal destacar que els xocs entre grups islamistes i les Unitats de Protecció Kurdes (YPG) a la regió d'Afrin estan afavorint l'avenç del règim a la província d'Alep.

stats