Publicitat
Publicitat

PRESIDENCIALS AFGANESES

Els EUA, pendents de l’Afganistan

El resultat de les eleccions afectarà la retirada de les tropes nord-americanes

Els Estats Units estan pendents dels resultats dels comicis presidencials a l’Afganistan. El successor de l’actual president afganès, Hamid Karzai, afectarà no tan sols la retirada de les seves tropes sinó també els seus interessos estratègics a la regió.

La relació entre els dos països no està en el millor moment. En els últims mesos, Karzai s’ha negat a firmar un acord de seguretat bilateral amb els EUA que permetria a una part de les tropes nord-americanes quedar-se al país un cop s’acabi la missió internacional liderada per l’OTAN a finals d’aquest any.

El govern del president nord-americà, Barack Obama, ha intentat mantenir-se al marge d’aquests comicis -a diferència del 2009, quan va donar suport a Karzai-, malgrat que en el resultat s’hi juga molt. “Aquestes eleccions són fonamentals per assegurar el futur democràtic de l’Afganistan”, va dir Obama en un comunicat, després de l’èxit de participació en el procés.

Els Estats Units creuen que la permanència de les seves tropes a l’Afganistan és necessària per a l’estabilitat del país asiàtic. A més, la considera vital per als interessos que té al Pakistan i per mantenir la seva influència a la regió. De fet, les seves agències d’intel·ligència estan preocupades per la possible pèrdua de les bases aèries nord-americanes en sòl afganès, ja que des d’allà surten els drones que llancen atacs contra la xarxa terrorista d’Al-Qaida.

Els tres candidats favorits a les eleccions presidencials -els exministres d’Exteriors Abdul·lah Abdul·lah i Zalmai Rassoul, i l’exministre de Finances i exmembre del Banc Mundial Aixraf Ghani- són moderats i han promès que firmaran el pacte bilateral amb els EUA. Tot i així, encara que el guanyador compleixi aquest compromís, s’espera que no assumeixi el poder fins a finals d’agost o més tard. I, per tant, això complica el pla de la sortida de les tropes nord-americanes.

Els experts creuen que l’estabilitat de l’Afganistan és important per assegurar que la intervenció militar nord-americana, després de 13 anys de guerra, de 1.800 soldats morts i d’una despesa de milers de milions de dòlars, no ha estat en va. Per això en principi el Pentàgon voldria deixar entre 8.000 i 12.000 soldats al país.

Una segona volta al maig

El recompte de vots durarà setmanes i tot apunta que caldrà fer una segona volta el 28 de maig, ja que cap dels tres candidats favorits -dels vuit que s’han presentat- aconseguirà més d’un 50% de l’escrutini. Davant la relativa calma del dia de la votació, s’espera que la primera transició del poder democràtica es faci de manera pacífica.

La Casa Blanca no té cap candidat preferit, ha explicat a la revista Newsweek Ronald Neumann, ambaixador a l’Afganistan del 2005 al 2007. “No ens cal. Podem cooperar amb tots”, diu el diplomàtic, que afegeix que l’ajuda financera internacional a l’Afganistan és molt important per evitar que el país torni al caos d’anys anteriors.

Si l’Afganistan cau en una nova guerra civil, Neumann creu que tindrien un conflicte semblant al de Síria, que obligaria el govern d’Obama a replantejar les seves prioritats en política exterior.

La jornada electoral deixa 200 morts

Gairebé 200 persones, la gran majoria talibans, van morir dissabte passat en la jornada electoral celebrada a l’Afganistan. Les autoritats no van fer pública aquesta dada fins ahir i van explicar que la majoria de les víctimes van ser en enfrontaments armats arreu del país. El ministeri d’Interior afganès va detallar que, tot i que el dia de les eleccions presidencials no es va informar d’incidents, en realitat n’hi va haver en diversos llocs del país. En total, 176 talibans van morir i 75 més van resultar ferits en xocs amb les forces de seguretat que protegien el procés electoral. Durant els mateixos enfrontaments també van perdre la vida 4 civils i 12 policies, i van ser confiscades gairebé un centenar de mines terrestres, segons la nota oficial que va difondre el ministeri. A més, les autoritats van detenir 31 persones relacionades amb episodis de frau. Tot i les víctimes mortals, el govern afganès s’ha mostrat satisfet per l’alta participació.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF