Publicitat
Publicitat

Almenys 12 morts i 2.000 cases destruïdes en el violent incendi de Valparaíso

La ciutat turística està en estat d'excepció i ha estat declarada zona catastròfica pel govern xilè. La presidenta Bachelet suspèn el viatge oficial a l'Argentina previst per demà

Almenys 12 morts, 500 ferits, 8.000 persones sense casa, 850 hectàrees cremades i 2.000 cases destruïdes és el balanç parcial del voraç incendi que des d'aquest diumenge assetja la ciutat xilena de Valparaíso, de 250.000 habitants, que es troba en estat d'excepció i que ha estat declarada zona catastròfica. L'incendi ha obligat la presidenta Michelle Bachelet a suspendre el viatge oficial que tenia previst fer demà a l'Argentina.

Per segona nit consecutiva, els sis albergs habilitats de manera urgent en aquesta ciutat, situada a 120 quilòmetres a l'oest de Santiago, tornaran a acollir unes 1.200 persones que han perdut la casa i no tenen on passar la nit.

El ministre de l'Interior, Rodrigo Peñailillo, ha informat en una roda de premsa que el govern xilè donarà suport als damnificats amb un bo equivalent a 370 dòlars perquè puguin comprar roba i altres articles de primera necessitat. També els lliurarà eines per reconstruir les seves cases.

El sinistre va començar com un incendi forestal al camí La Pólvora, però el fort vent va fer que es propagués a les zones poblades dels turons La Cruz, El Vergel, San Roque, Las Cañas i Mariposas.

En les últimes hores, les autoritats xilenes han ordenat el desallotjament de les cases del turó Ramaditas, a la part alta de la ciutat, on s'ha reactivat l'incendi.

Els 1.500 bombers i brigadistes que integren els equips d'emergència lluiten contra rellotge per dominar els nous focus d'incendi que s'han avivat amb el vent i mantenir la resta sota control.

"Hi ha alguns llocs on ha rebrotat i s'hi està treballant", ha declarat la presidenta, Michelle Bachelet, durant un recorregut per alguns dels turons afectats. L'exèrcit ha atribuït la situació al vent i a les adverses condicions meteorològiques.

La previsió és que, si es mantenen les condicions meteorològiques, a mitjans de setmana l'incendi quedi totalment extingit.

Les autoritats han suspès les classes per aquest dilluns a tota la ciutat.

Etiquetes