Publicitat
Publicitat

CRISI HUMANITÀRIA

Diana Valcárcel: «Encara hi ha quatre milions de desplaçats pel tifó ‘Haiyan’»

Diana Valcárcel acaba d’arribar de les Filipines després de treballar-hi durant quatre mesos i de lluitar per reconstruir la devastació que el Haiyan va portar al país. Aquest tifó va deixar més de 5.700 víctimes mortals i 1.700 desapareguts, a part d’un milió de cases destrossades.

Com està la situació ara a la zona?

Molt millor. Després de cinc mesos hem superat la fase d’emergència i hem entrat en la fase de reconstrucció. La vida de mica en mica s’està imposant i tots els ciutadans intenten tornar a la normalitat.

I la situació dels nens?

També millor. Hem fet molts avenços en aigua i sanejament, que era un aspecte fonamental per evitar la propagació de malalties. També hem posat en marxa una campanya de vacunació de la pòlio i el xarampió, hem engegat un programa per fomentar la lactància materna i hem col·laborat per reobrir les escoles que no estaven derruïdes i crear-ne de temporals, perquè els nens puguin anar a l’escola i recuperar la seva normalitat. Per a ells és important psicològicament.

Quines són les necessitats més urgents en aquest moment?

Encara hi ha quatre milions de persones desplaçades, de les quals 1,7 milions són nens. Això vol dir que hi ha molta gent vivint en centres d’evacuació en una situació molt precària. Sobretot són les famílies més pobres perquè les cases que van quedar destrossades eren les construïdes més a prop de la costa, les dels pescadors i famílies humils.

Abans del tifó, el 40% dels nens de la zona ja vivien en la pobresa.

Sí, és que és un clar exemple que sempre plou sobre mullat. Les emergències passen a tot arreu, però castiguen sempre els països més pobres. La vida en aquesta zona era molt dura i, per tant, ara que s’ha de reconstruir des de zero, s’ha de fer perquè quedi millor de com estava.

Per tant, obtenir una oportunitat de millora d’una catàstrofe.

Sí. En anglès d’això en diuen build back better, és a dir, reconstruir millor i enfortir la capacitat per recuperar-se en futures emergències.

Com valores la resposta del govern filipí? Va rebre crítiques per la descoordinació.

Nosaltres hem treballat molt amb el govern de la regió de Leyte. Hem treballat colze a colze i han respost molt bé. Han estat molt actius des del primer moment.