Publicitat
Publicitat

Desenes de milers de persones recorden a Hong Kong la matança de Tiananmen

Un 4 de juny de fa 24 anys les autoritats xineses van ordenar una massacre per aturar les reivindicacions d'obertura política

Desenes de milers de persones –més de 150.000, segons els organitzadors– han participat aquest dimarts a Hong Kong en la vigília pel vint-i-quatrè aniversari de la repressió militar a la plaça de Tiananmen a Pequín el 1989, l'única commemoració que s'ha permès celebrar a territori xinès.

La resposta popular ha estat massiva, tot i la pluja torrencial que ha caigut poc abans que arrenqués l'acte i que ha obligat a alguns canvis en l'acte al qual han assistit també moltes persones que han creuat a Hong Kong des de la Xina continental.

Els congregats als voltants del parc Victòria de Hong Kong han recordat els fets ocorreguts el 4 i el 5 de juny de 1989 a la plaça de Tiananmen, en què van morir nombrosos manifestants a mans de les forces de seguretat xinesa, que van intervenir per posar fi a setmanes de protestes democràtiques a tot el país.

El Govern de la Xina mai ha publicat una xifra oficial de víctimes durant la repressió ni s'ha disculpat per les actuacions militars.

Crítiques al nou lideratge xinès

Aquests dies, més d'un centenar de persones els familiars de les quals van ser assassinats en la repressió de Tiananmen han carregat contra el nou president del país, Xi Jinping, a través d'una carta oberta en la qual criticaven el seu mutisme per no voler investigar els fets.

Segons una enquesta realitzada per la Universitat de Hong Kong el mes passat, al voltant d'un 68 per cent dels entrevistats creu que el Govern xinès va actuar erròniament.