Misc 30/06/2013

Desenes de milers d'egipcis demanen a Tahrir la renúncia de Mursi

Tensió a Egipte pels possibles xocs entre partidaris i detractors del president

Agències
2 min
Desenes de milers de persones es concentren a la plaça Tahrir, al Caire, per demanar la dimissió de Mursi / EFE

El CaireDesenes de milers de persones es congreguen aquest diumenge a la plaça Tahrir del Caire per demanar la renúncia del president d'Egipte, Mohammad Mursi. Amb nombroses marxes confluint a la plaça procedents de diferents zones de la capital, Tahrir torna a ser un símbol de malestar i protesta. Amb banderes egípcies i pancartes amb la paraula 'Erhal' (Vés-te'n), en al·lusió al president islamista, els manifestants participen d'una jornada reivindicativa que, per ara, transcorre de forma pacífica.

Grups de voluntaris controlen els accessos a Tahrir per evitar que hi hagi persones que s'infiltrin amb armes i objectes punxants. Mentrestant, altres marxes es dirigeixen cap al palau presidencial d'Itihadiya, al barri d'Heliòpolis. Diversos helicòpters militars sobrevolen Tahrir, que de moment viu un ambient pacífic. L'exèrcit i la policia s'han desplegat a les principals institucions i punts estratègics del país per mantenir la seguretat.

Segons l'agència oficial de notícies Mena, almenys 46 persones armades han estat arrestades aquest diumenge al Caire i la veïna província de Gizeh. Una altra persona ha estat detinguda a Alexandria, per vendre ampolles d'aigua contaminada entre els manifestants. A més, la policia egípcia ha detingut 17 homes armats quan es dirigien cap a la manifestació a favor del president egipci, Mohammad Mursi, també al Caire. Fonts de seguretat han informat que s'han interceptat grans quantitats d'armes a persones que es dirigien cap a aquesta contramanifestació.

De fet, el que més preocupa les autoritats i organitzadors de les protestes és la possible confrontació entre partidaris i detractors de Mursi. Per ara només es tenen notícies de xocs a la localitat de Mahal·la, al delta del Nil. Però d'una manera o altra la violència s'ha deixat notar en diferents punts del país. Diverses seus del partit Llibertat i Justícia, dels Germans Musulmans, han estat atacades i incendiades per opositors a les províncies de Sharqiya (al delta) i de Beni Suef (al sud del Caire). A l'est d'Alexandria, un grup d'assaltants van destruir el mobiliari d'un local de la formació governant.

Situat en el centre de la polèmica, Mursi està en contacte amb el primer ministre egipci, Hisham Qandil, i els responsables d'Interior i Defensa, per tal de seguir el desenvolupament de la jornada, ha informat Mena.

stats