29/06/2013

Del Prisma a Xeremetievo, el diccionari del cas Snowden

2 min

BarcelonaTé tots els ingredients d'una novel·la d'espies: un fugitiu, grans potències mundials, fitxers secrets i un passaport revocat. D'ençà que el The Guardian va publicar les revelacions d'Edward Snowden sobre el programa d'espionatge dels EUA a internet, s'ha configurat un microcosmos d'actors, països i programes.

L'Equador, el país disposat a acollir Snowden

L'Equador, el país que té refugiat a la seva ambaixada a Londres el fundador de Wikileaks, Julian Assange, podria ser la destinació d'Edward Snowden. Correa diu que posa la defensa de la llibertat d'expressió al davant dels interessos partidistes.

FISA, Foreign Intelligence Surveillance Act

La Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA) és la llei nord-americana que dóna vida a l'organisme que supervisa les operacions d'espionatge, entre les quals la interceptació de les comunicacions de qualsevol ciutadà dels EUA.

GCHQ, Government Communications HQ

El Government Communications Headquarters (GCHQ) és un dels tres serveis d'intel·ligència del Regne Unit. La seva missió és la monitorització de les comunicacions i, segons Edward Snowden, té punxats els principals cables de fibra òptica del país per on circulen totes les dades d'internet en el que es coneix com a programa Tempora.

Gran Germà, el que sempre vigila

"El Gran Germà us vigila". El control que les autoritats exerceixen sobre els ciutadans a la novel·la 1984 de George Orwell ha estat comparat al programa d'espionatge a internet destapat per Snowden, que va confessar que, quan treballava per l'NSA, tenia accés a totes les dades de qualsevol persona al món.

Hong Kong, el primer refugi

El 20 de maig Edward Snowden va volar de Hawaii a Hong Kong, on es va refugiar convençut que l'aire de llibertat que s'hi respirava li donaria la cobertura necessària per iniciar les filtracions sobre com funciona l'espionatge a internet.

NSA, National Security Agency

L'Agència de Seguretat Nacional (NSA) dels EUA és l'encarregada de supervisar els senyals i les comunicacions estrangeres que arriben i surten. És el principal responsable de la interceptació de les dades personals que circulen a internet, segons el relat de Snowden.

Prisma, el programa de les companyies d'internet

Sota el paraigua del programa Prisma, les grans companyies d'internet van facilitar l'accés a les dades dels seus usuaris. Snowden va assegurar que tenia proves que l'espionatge es feia sense cobertura legal, però no les ha fet públiques.

Xeremetievo, l'aeroport moscovita on està Snowden

Edward Snowden està en un llimb legal, sense passaport i amb una ordre d'extradició als EUA sobre la seva persona, a l'àrea de trànsit internacional de l'aeroport Xeremetievo de Moscou. El president rus, Vladímir Putin, l'ha convidat a marxar, però no té la documentació necessària per anar on voldria.

stats