UNIÓ EUROPEA
Misc 25/04/2014

Un informe critica la falta de control dels lobis a Brussel·les

Transparència Internacional alerta del risc de corrupció

Laia Forès
2 min
Es calcula que a Brussel·les hi ha més de 2.000 grups de pressió, anomenats lobis, que intenten influir en la política europea.

Brussel·lesEs calcula que a Brussel·les hi ha prop de 15.000 lobistes però menys de la meitat estan inscrits en el registre impulsat per la Comissió Europea. No hi ha cap norma que els hi obligui. Les més de 2.000 empreses, organitzacions comercials i professionals, associacions i organitzacions no governamentals que intenten influir en la política europea sovint exerceixen la seva activitat amb una opacitat total i queden fora de qualsevol mena de supervisió o control democràtic.

L’ONG Transparència Internacional va assenyalar ahir la falta de control dels lobis com un dels punts negres en matèria de corrupció a les institucions europees en un estudi que va presentar quan falta menys d’un mes per a les eleccions europees. L’informe acusa les institucions europees, entre les quals el Parlament, la Comissió i el Consell, de fer una “gestió mediocre dels conflictes d’interessos”.

L’ONG apunta a la necessitat de fer públics els contactes entre els grups de pressió i els membres de les institucions comunitàries i proposa crear un registre per divulgar la informació que els lobis han transmès als responsables de legislar a l’hora d’aprovar directives. La idea és acabar amb la poca transparència de l’activitat dels lobis, atès que les millores introduïdes en els últims anys no són suficients. De fet, conclou el text, calen normes vinculants per regular l’activitat dels grups de pressió.

Negociacions a porta tancada

El document elaborat per l’ONG també critica l’opacitat en la presa de decisions de les institucions comunitàries i apunta a la tendència en augment de negociar a porta tancada, un fet que augmenta la vulnerabilitat de les institucions davant la corrupció. La contradicció, segons Transparència Internacional, és que les institucions de Brussel·les estan dotades d’una normativa sòlida per evitar els casos de corrupció, però no s’aplica amb prou rigor ni hi ha mecanismes de control suficients. Com a exemples, l’ONG assenyala que no hi ha cap mecanisme de verificació dels interessos econòmics d’eurodiputats i comissaris, ni tampoc es controla que els ex alts funcionaris compleixin el període de treva que han de respectar abans de fitxar per una empresa privada.

El director europeu de Transparència Internacional, Carl Dolan, va assegurar ahir que la UE té moltes normes i institucions per lluitar contra la corrupció però “la complexitat, la condescendència i la falta de seguiment a l’hora de posar en marxa les normes” dificulten que siguin efectives. Dolan va subratllar que, tot i que hi ha una infraestructura per detectar i castigar activitats irregulars, en la majoria de les institucions comunitàries no es garanteix la protecció als que decideixen denunciar irregularitats. L’ONG també proposa que es creï un fiscal europeu que pugui prendre mesures si es detecten casos de corrupció que amenacin els interessos econòmics de la UE.

Una enquesta feta pública a principis d’any revelava que el 70% dels ciutadans europeus consideren que la corrupció és un fenomen que és present a la Unió Europea.

stats