Publicitat
Publicitat

MÈXIC

Creixen els dubtes sobre l’assassinat d’Espinosa

Irregularitats en la investigació del multihomicidi apunten un mòbil polític

Dues setmanes després del brutal assassinat de cinc persones en un apartament del barri acomodat de La Narvarte de Ciutat de Mèxic, entre les quals hi ha el fotoperiodista de 31 anys Rubén Espinosa i l’activista de 32 Nadia Vera, la línia d’investigació que la justícia mexicana està refermant és que va ser una venjança entre petits narcotraficants i no un crim polític. La Comissió de Drets Humans de la capital ha denunciat greus irregularitats entorn de les indagacions, com la filtració interessada de detalls del cas a mitjans de comunicació afins al govern, la declaració de tortura d’un dels detinguts i els prejudicis sobre prostitució d’una de les assassinades pel seu origen colombià.

Rubén Espinosa i Nadia Vera havien rebut amenaces de mort a l’estat de Veracruz i assenyalaven que havien sigut vigilats i intimidats, obligats a amagar-se a la Ciutat de Mèxic. Vera era una reconeguda activista de drets humans a Jalapa, i Espinosa cobria la font de moviments socials i era un dels reporters més incòmodes de la zona per la seva lluita de denúncia de la mort de periodistes -15 assassinats i 5 desapareguts- des de l’arribada del priista Duarte, el 2010. El mateix governador va declarar voluntàriament sobre el cas, escudant-se en el fet que les instàncies estatals mai no havien rebut cap denúncia d’Espinosa i Vera.

Què va passar el 31 de juliol?

Segons les investigacions dels mitjans mexicans i detalls que han transcendit de la investigació, Espinosa i un amic van arribar a les dues del matí del 31 de juliol al pis de Nadia Vera, al carrer Luz Saviñon, 1909, al barri de La Narvarte. Tots tres van estar parlant i bevent fins a les 10 del matí, segons explica Esbeidy N., una de les companyes de pis, que a aquella hora anava a treballar. Poc després de ser vistos per Esbeidy, Espinosa i el seu company van marxar cap a casa, però el periodista va decidir tornar al pis de Vera perquè la parada del metro era molt lluny.

Les càmeres de seguretat van captar com poc després de les 14 hores els tres presumptes criminals arribaven a casa de Nadia Vera, Yesenia Quiroz i Mile Virginia, i com en sortien sobre les 15.03, i com un d’ells s’emportava un Mustang vermell que estava aparcat fora del domicili i que es creu que era de la colombiana Mile Virginia. El cotxe el van abandonar posteriorment al sud de la ciutat. Suposadament els assassins haurien entrat al domicili, després que els obrís la porta la treballadora domèstica, Alejandre Negrete, també víctima de la matança. A les 14.13 h Espinosa va enviar el seu últim missatge a un amic, comunicant-li que anava cap a casa. Hores després, Esbeidy va tornar al domicili i va trobar la dantesca escena de cinc persones torturades i assassinades al seu pis. Estaven lligats de dalt a baix, amb un tret al cap d’una pistola 9 mm, i estaven situats en diferents habitacions. Mile Virginia és, de totes les víctimes, la que va rebre més vexacions.

El detingut pel cas, Daniel Pacheco, és un exconvicte condemnat per violació i robatori que va al·legar en la seva declaració tortures dels policies que el van capturar. Pacheco assegura que no va participar en els assassinats i que tan sols va robar objectes de la casa. A un dels altres identificats, un jove aparcador de cotxes, l’estan buscant.

Part del desconcert de la comunitat periodística i d’activistes és que la l’administració va apuntar en el primer moment la teoria de robatori, sense investigar més els motius pel quals Nadia i Rubén havien fugit de Veracruz. El fet que intentin relacionar la seva mort amb un cas de drogues o venjança entre particulars ha creat altre cop desconfiança amb les institucions.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 14/01/2018

Consultar aquesta edició en PDF