Publicitat
Publicitat

ACCIDENT MARÍTIM

Corea del Sud perd l'esperança de trobar vius els 270 desapareguts al ferri enfonsat

El capità és detingut per haver abandonat el vaixell sense salvar els passatgers. Reconeix que no estava al timó al moment de l'accident

L'esperança de trobar supervivents després de l'enfonsament del vaixell sud-coreà 'Sewol', amb 270 desapareguts, s'esvaeix quan el casc de la nau gairebé s'ha enfonsat del tot.

Els bussos han seguit intentant sense èxit per tercer dia consecutiu entrar al transbordador, que està bolcat al fons marí en aigües al sud-oest del país a 30 metres de profunditat, i pràcticament es descarta la possibilitat de trobar-hi cap passatger viu.

Els experts calculen que, en cas d'haver-hi bosses d'aire a l'interior del vaixell, podrien permetre la supervivència fins a unes 72 hores.

Aquest límit s'ha depassat sense que les 176 embarcacions, els 28 helicòpters i avions i els més de 650 bussos desplegats hagin aconseguit tirar endavant el pla de rescat a l'interior de la nau.

Almenys quatre grues esperen als voltants per recuperar el 'Sewol', però no han entrat en acció per por que un moviment brusc en el vaixell posi fi a la vida de possibles supervivents que hi hagi a dins.

En les primeres hores d'avui els bussos han vist tres cossos a través d'un vidre, però no hi han pogut entrar per recuperar-los, i aquesta tarda han sortit a flotació 3 cadàvers, que eleven a 32 el nombre de morts confirmats.

Mentrestant, el 'Sewol' comença a perdre combustible i ha deixat a la superfície del mar una taca de 3.000 metres quadrats, cosa que ha dificultat encara més unes tasques de rescat que s'han hagut de suspendre durant unes quantes hores pel fort onatge i els corrents marins.

Per si no fos prou, el petit fragment del casc que es veia a la superfície aquests últims dies ha desaparegut sota les aigües, cosa que ha provocat escenes d'angoixa i desolació al poliesportiu de la localitat costanera de Jindo, on es concentren els familiars dels desapareguts i on es veuen per pantalles les tasques de rescat.

La majoria dels 270 passatgers atrapats al vaixell són estudiants de 16 i 17 anys que hi van pujar al port d'origen, Incheon (al nord-oest del país), amb destinació a l'illa turística meridional de Jeju en un viatge escolar.

Els seus pares s'aferren, tot i l'onada de males notícies, a les escasses possibilitats que encara respirin en una fortuïta bossa d'aire formada dins de la nau i han plasmat la seva desesperació en missatges davant les càmeres per demanar més esforços en el rescat .

Al poliesportiu de Jindo també s'hi han viscut moments d'extrema tensió quan alguns dels familiars han increpat les autoritats, a les quals acusen de no fer prou esforços i de falsejar informació, fins al punt que s'ha hagut de cancel·lar una de les sessions informatives.

D'altra banda, el capità del 'Sewol' ha sigut detingut de matinada per presumptament haver abandonat el vaixell sense posar fora de perill els passatgers, tal com mostren les imatges de la seva evacuació, que han fet la volta al món.

També ha sigut arrestat un timoner de 55 anys i la tercera oficial, Park de cognom, de 26 anys, a la qual segons les primeres indagacions el capità va cedir el timó poc abans de l'accident.

La teoria que el vaixell va bolcar després d'un gir brusc que va desplaçar a un costat 180 vehicles i 1.157 tones de càrrega, cosa que implicaria una negligència al timó, cobra més pes respecte a la hipòtesi de la col·lisió amb una roca o un escull submarí.

El capità, que ha parlat amb la cara tapada davant les càmeres després de ser arrestat, no ha aclarit la situació i ha reconegut que havia retardat l'evacuació del vaixell, una decisió considerada errònia perquè ha deixat atrapats a la nau la majoria dels 476 passatgers. "Vaig pensar que els passatgers serien arrossegats al mar en cas de ser evacuats precipitadament", ha declarat Lee Joon-seok , de 69 anys, després d'explicar que a la zona on dimecres va tenir lloc l'accident les aigües són fredes i hi ha onades i forts corrents.

El naufragi deixa de moment 270 desapareguts, 32 morts i 174 persones rescatades i fora de perill, segons les últimes dades oficials, després que el govern hagi tornat a corregir a la baixa el nombre de rescatats després d'oferir xifres errònies els tres primers dies.

L'enfonsament del 'Sewol', que manté tot el país en suspens des de dimecres, apunta que serà una de les tragèdies humanes més grosses de la història de Corea del Sud en temps de pau.