PRÒXIM ORIENT
Misc 03/09/2016

Combatre l’Estat Islàmic des de les ones

Una ràdio de Mossul emet clandestinament programes de música i esports, desafiant els jihadistes

Ethel Bonet
4 min
Per evitar el perill jihadista, els responsables de la ràdio no desvelen on són els seus estudis.

Kurdistan IraquiàPerquè no només amb armes es pot combatre l’Estat Islàmic (EI), un grup de joves activistes de Mossul ha declarat la guerra als jihadistes des de les ones. Programes de música pop comercial, cançons àrabs, informatius, programes d’esports i consells de salut i bellesa es poden escoltar clandestinament a les cases de Mossul, a través de la ràdio lliure Al Ghad, una emissora independent que ha desafiat Daeix.

La idea va néixer poc després que caigués en mans de l’EI la segona ciutat més gran de l’Iraq. Mohammad al Muslavi (nom fals), director executiu d’Al Ghad, mai podrà oblidar com l’exèrcit iraquià va fugir en estampida de l’assalt dels jihadistes, sense oposar la més mínima resistència. “En realitat Daeix no es plantejava prendre la ciutat. No eren més de 400 combatents davant de 60.000 soldats que estaven desplegats a Mossul. Els jihadistes van capturar el Banc Central al voltant de les 3 de la matinada (hora local) del 10 de juny del 2014, i llavors l’exèrcit es va batre en retirada. Els primers a fugir, lliurant uniformes i armes, van ser els generals. Fins i tot, als civils que estàvem fugint en cotxe ens van obligar a apartar-nos de la carretera per deixar lliure el pas a les tanquetes i camions militars”, relata el Mohammad sense poder dissimular la seva indignació. El director de la ràdio lliure ens demana mantenir la màxima discreció i no revelar noms ni la ubicació per no posar en perill l’equip.

Sabotatges dels jihadistes

El més difícil va ser instal·lar l’emissora de ràdio. “L’equip tècnic va haver d’acostar-se a una distància de dos o tres quilòmetres del front, on hi havia franctiradors, per instal·lar les antenes i transmissors. Vam trigar més de 14 hores i a la una de la matinada de l’1 de març del 2015 vaig emetre el primer missatge des del front: «Escolteu-nos a ràdio Al Ghad, la teva ràdio a Mossul»”, recorda el Mohammad.

Des de llavors els programadors i tècnics de ràdio del califat han intentat sabotejar-los l’emissora, per la qual cosa han hagut de canviar diverses vegades de freqüència. “Però ara som nosaltres els que bloquegem Al Bayan [la ràdio del califat] i emetem els nostres programes en la seva freqüència”, explica triomfant Mohammad.

La ràdio va començar amb tres programes que emetien cada dos dies i ara Al Ghad ofereix 16 programes diaris, alguns en directe, entre els quals inclou una tertúlia sobre l’Islam. El programa, conduït per un erudit musulmà, fa una revisió de l’Islam i la ideologia del Daeix. “Fins i tot de vegades algun jihadista s’ha atrevit a trucar i discutir el seu punt de vista”, detalla Mohammad. Però la majoria de vegades les trucades que reben dels seguidors de l’EI són amenaces: “«Nosaltres som la victòria i continuarem destruint» -reprodueix Mohammad-. Però amb les seves amenaces el que vam aconseguir són més oients”, afegeix.

La satisfacció més gran de l’equip de ràdio d’Al Ghad és haver establert un pont de comunicació entre els habitants de Mossul, sotmesos a l’aïllament social imposat per Daeix, i l’exterior. “És molt difícil poder comunicar-se. Amb prou feines hi ha cobertura de telèfon mòbil a tota la ciutat i ara, a més, els jihadistes han bloquejat l’accés a internet. Ens truquen oients de fora de Mossul, però que tenen familiars dins, i d’aquesta manera poden comunicar-se amb els seus éssers estimats perquè els estan escoltant”, explica Mohammad.

Trencar la por

No tots els presentadors són anònims. Alguns, com Mohamed al- Zakaria, no tenen por de donar el seu nom. “Vaig decidir revelar la meva identitat per trencar amb la por”, expressa Zakaria, que va estrenar el seu programa sobre la cultura i tradicions a Mossul fa uns dies i va ser tot un èxit. “Els cinc primers minuts estava una mica espantat, em faltava confiança en mi mateix, però després, quan va començar a pujar l’audiència, tot va fluir”, explica aquest llicenciat a l’Escola d’Arts de Mossul i veterà activista. El programa també va ser transmès en directe per internet. “Vam tenir 100.000 visites i 1.300 comentaris a la nostra pàgina de Facebook [Alghad-FM]”, recalca el presentador.

Zainab presenta un programa de tertúlies als matins. Fa cinc mesos que aquesta periodista, que treballava en un diari local a Mossul, va decidir unir-se a l’equip d’Al Ghad. A Mirall de l’ànima hi participen tertulians i també oients, la majoria dones. “A vegades, quan em truca algun oient des de Mossul, es talla la trucada, però jo els torno a trucar des de l’estudi perquè el que vull és ajudar-los”.

Històries humanes

“És molt valent el que fan. Trencar amb la por, atrevir-se a parlar, revelar els seus sentiments, compartir les emocions... Tot això fa que cada dia em senti més orgullosa de la meva feina”, expressa Zainab.

En el terreny personal, una de les històries que més la van colpir va ser la d’una dona que després de més de 20 anys casada va decidir deixar el seu marit, i passava grans dificultats econòmiques. “Va ser increïble. Van començar a trucar un munt d’oients que volien donar-li consells i fins i tot li van oferir diners. Aquesta història em va arribar al cor”, reconeix Zainab.

Treballar de locutor a la ràdio Al Ghad és un acte de militància, i escoltar-la, de resistència. A poc a poc, els habitants de Mossul han anat perdent la por als jihadistes i alguns comencen a desafiar els mandats d’Abu Bakr al-Baghdadi.

stats