Evasió fiscal
Misc 27/06/2013

Cahuzac, l'exministre corrupte, exculpa François Hollande

àlex Vicente
2 min

ParísResponsabilitat governamental

L'exministre francès que va fer trontollar l'executiu de François Hollande en amagar un compte secret a Suïssa que contenia, com a mínim, 600.000 euros va declarar ahir per primera vegada davant la comissió parlamentària que estudia el paper de l'estat en aquest afer. Jérôme Cahuzac, que va abandonar el govern francès al mes de març, va exculpar ahir de la trama tant el president Hollande com el primer ministre, Jean-Marc Ayrault, i va reconèixer que no els havia dit mai la veritat. "Els vaig mentir durant mesos. Sí que sóc una víctima, ho sóc de mi mateix i de ningú més", va assegurar Cahuzac durant una llarga sessió de la comissió d'investigació, durant la qual es va mostrar fràgil i cansat.

La comissió, formada per 30 diputats, intentarà determinar durant els pròxims sis mesos si el govern i els serveis de l'estat van tenir coneixement de l'evasió fiscal de Cahuzac, tal com va insinuar la setmana passada el diari conservador Le Figaro , que va assegurar que Hollande va estar-ne al corrent des de mitjans del mes de desembre, poques setmanes després que l'aleshores ministre d'Hisenda i Pressupost fos acusat pel diari electrònic Mediapart. La versió de Cahuzac invalidaria aquesta tesi i dispensaria alguns dels seus antics companys a l'executiu, com el titular d'Economia, Pierre Moscovici, a la corda fluixa després que incrementessin les sospites sobre el seu rol en la gestió d'aquesta crisi.

Cap de turc

Durant el matí, Cahuzac havia assegurat a l'emissora Europe 1 que els parlamentaris de la comissió l'havien jutjat "abans d'hora". "Sóc el cap de turc ideal per a totes les infàmies polítiques", va denunciar l'exministre, culpat de l'ascens impressionant del Front Nacional a la seva antiga circumscripció electoral, on la seva sortida del govern i dimissió com a diputat va provocar diumenge passat unes noves eleccions parcials. El Partit Socialista ni tan sols va passar a la segona volta en aquesta regió agrícola, que els últims trenta anys havia estat un feu de l'esquerra. El mateix Hollande va culpar diumenge Cahuzac de la desfeta. "Tinc el sentiment d'haver estat sempre irreprotxable durant la meva carrera política", es va defensar ahir l'exministre.

stats