REPRESSIÓ AL KREMLIN
Misc 09/08/2013

El COI cedeix a l'homofòbia russa

Els atletes dels Jocs d'Hivern no podran exhibir símbols contra la llei que criminalitza els gais

Jeré Longman
3 min

The New York Times / Washington.Els Jocs Olímpics d'Hivern començaran d'aquí sis mesos a la ciutat russa de Sotxi. I els atletes estan en una posició ben difícil. D'una banda, s'arrisquen a ser perseguits per la justícia russa si donen suport als drets dels homosexuals. De l'altra, els representants del Comitè Olímpic Internacional (COI) podrien prohibir-los participar en la competició si mostren públicament la seva oposició a la nova llei discriminatòria russa.

Mentre Rússia ha prohibit la "propaganda" a favor de la tendència sexual "no tradicional", una acta del COI prohibeix als esportistes que facin qualsevol tipus de gest polític durant la celebració dels Jocs Olímpics d'Hivern i els d'Estiu.

Així, si un corredor de bobsleigh o un esquiador porta un pin, un adhesiu o una samarreta a favor dels drets dels homosexuals, podria ser retirat de la competició però no per les autoritats russes, sinó per una altra institució que també coarta la llibertat d'expressió: el Comitè Olímpic Internacional.

Blake Skjellerup, patinador de velocitat sobre gel neozelandès, ha declarat que pensa portar un pin amb la bandera gai a Sotxi i que si això li ha de suposar cap problema "que així sigui". L'actor i autor d'obres de teatre Harvey Fierstein ha fet una crida pública a boicotejar els Jocs d'Hivern. Diversos activistes homosexuals de Nova York i altres ciutats han demanat la retirada del vodka rus dels bars. Però els encarregats d'organitzar, retransmetre i patrocinar la competició no han anat més enllà d'una simple crítica, aigualida i tardana.

La carta olímpica considera l'esport un dret humà que hauria de practicar-se "sense cap mena de discriminació". Tot i això, davant la nova llei russa contra els homosexuals, tota la indignació que el COI va mostrar va ser un comunicat en què "s'oposava de la manera més enèrgica a qualsevol actuació que anés en contra d'aquest principi".

El COI va explicar que les autoritats russes els havien assegurat que la llei no entraria en vigor abans dels Jocs de Sotxi, però el ministre d'Esports rus va declarar que sí.

Abans que la llei fos aprovada, el Comitè Olímpic podria haver pressionat els representants russos dient-los que, si la llei s'aplicava durant els Jocs, el COI retiraria el seu suport a la competició. En comptes d'oposar-s'hi, el COI simplement s'hi va resignar.

A diferència dels Jocs d'Hivern de Vancouver 2010 i dels Jocs Olímpics de Londres 2012, a Sotxi no hi haurà cap Casa de l'Orgull que actuï com a punt d'informació i de trobada per a esportistes lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals.

I, fins i tot si la llei de propaganda no s'acaba aplicant durant els Jocs de Sotxi, l'episodi seguirà present després dels Jocs.

Crítiques al COI

"El Comitè Olímpic hauria d'haver reaccionat abans i hauria d'haver produït una condemna més contundent en relació a aquesta llei -ha declarat Minky Worden, directora de diverses iniciatives globals i assessora en temes olímpics de Humans Rights Watch-. Pel que sabem, aquestes condemnes encara no s'han produït".

Segons Worden, el moviment olímpic ha quedat qüestionat una vegada més, després dels escàndols de dopatge i corrupció que han sortit a la llum els últims anys. "La carta olímpica parla de dignitat humana: ¿fins a quin punt és digne deixar que aquesta mena d'actituds discriminadores tinguin lloc sense res més que una condemna escrita?", ha exclamat Worden.

El Comitè Olímpic de cada país membre del COI podria haver buscat el suport dels comitès d'altres països, i junts declarar que no tolerarien una llei discriminatòria com aquesta. Però això no ha passat. Mentre els representants olímpics s'entretenen amb les polítiques internes, als atletes els queda la possibilitat de ser multats, arrestats i fins i tot deportats si infringeixen la nova llei d'intolerància russa.

stats