Internacional 24/07/2013

Tensió a Bulgària: la policia expulsa els manifestants que assetjaven el Parlament

Un centenar de diputats i tres ministres han quedat atrapats a l'edifici. Els enfrontaments deixen 12 ferits després de 40 dies de protestes

Efe
2 min

SofiaMilers de manifestants han assetjat el Parlament de Bulgària fins ben entrada la matinada d'aquest dimecres i un centenar de diputats, tres ministres i diversos periodistes han quedat atrapats durant més de nou hores a l'edifici fins que la policia els ha evacuat. Els primers enfrontaments entre manifestants i les forces de seguretat han deixat dotze ferits, entre ells, dos agents, i dues persones han sigut detingudes. Fins ara, les protestes que van començar fa 40 dies s'havien mantingut pacífiques.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A les deu de la nit hora local d'ahir dimarts, la policia va intentar evacuar les autoritats en autobús, però els manifestants van impedir el pas del vehicle i van començar a tirar pedres a les finestres. Finalment, els parlamentaris van poder sortir de l'edifici gràcies a un corredor format per uns 400 policies. Durant el transcurs de la nit s'han congregat davant del govern fins a 3.000 manifestants.

Aquest matí, desenes de persones han tornat davant del Parlament per tallar el trànsit, i la sessió ordinària prevista per avui dimecres s'ha suspès.

40 dies de protestes

Els ciutadans de Sofia porten 40 dies manifestant-se davant les portes del Parlament demanant la dimissió del primer ministre, Plamen Oresharski, un economista independent que va prendre possessió del càrrec el maig passat. Les protestes es van desencadenar a causa del controvertit nomenament d'un empresari dels mitjans de comunicació amb dubtosa reputació com a responsable dels serveis d'intel·ligència. Tot i que el govern ràpidament es va fer enrere, les protestes al carrer no s'han acabat.

El descontentament del país més pobre de la Unió Europea va dirigit a tota la classe política i acusa el govern d'actuar tan sols a favor d'una oligarquia econòmica.

Una coalició dèbil

L'executiu compta actualment amb el suport dels diputats socialistes i el partit de la minoria turca, però no sumen la majoria absoluta per poder tirar endavant les lleis. El partit conservador GERB, que va estar al poder fins al febrer i va haver de dimitir per protestes ciutadanes contra l'alt preu de l'electricitat, porta setmanes boicotejant el funcionament del govern.

stats