Misc 13/06/2013

Brussel·les avala el tancament de la televisió pública grega i se'n renta les mans

Laia Forès
1 min

Brussel·lesLa Comissió Europea, un dels integrants de la troica , que obliga Grècia a fer cada cop més retallades, no vol assumir cap responsabilitat sobre el tancament fulminant de la televisió pública grega, l'ERT. Brussel·les va voler deixar clar ahir que la idea no va ser seva i que el govern grec és "autònom" per decidir on retalla. "La Comissió no ha sol·licitat el tancament de l'ERT, però tampoc qüestiona el mandat del govern grec per administrar el sector públic", va assegurar Olli Rehn, comissari europeu d'Economia, davant l'Eurocambra. Des de l'hemicicle alguns diputats li van dedicar una esbronca. Tot i espolsar-se la culpa, Rehn va justificar la mesura i la va emmarcar en el context "d'enormes esforços que les autoritats [gregues] estan fent per modernitzar l'economia".

La troica -formada per la Comissió, el Fons Monetari Internacional i el Banc Central Europeu- exigeix a Grècia una retallada de 15.000 funcionaris abans de finals del 2014, dels quals almenys 2.000 havien de ser acomiadats abans d'aquest estiu. La troica també reclama a Atenes la venda o reestructuració d'empreses estatals.

Amb la data límit a la cantonada, el govern grec va optar per la dràstica mesura de tancar la corporació pública i fer fora els seus 2.656 treballadors.

Després de la pressió que ha exercit Brussel·les perquè Grècia aprimi substancialment l'administració pública, el portaveu de l'executiu comunitari, Olivier Bailly, va assegurar ahir que la desaparició de l'ens grec "no és una bona notícia ni per a la Comissió, ni per als ciutadans, ni per als periodistes, ni per a la pluralitat de mitjans de la Unió Europea".

stats