PROTESTES A TURQUIA
Misc 11/06/2013

Brindar amb cervesa per desafiar Erdogan

El consum d'alcohol a Turquia determina valors polítics i socials

Tim Arango
3 min

The New York Times / Isparta (Turquia)Un cop a la plaça Taksim, després d'hores d'enfrontaments amb la policia i els seus gasos lacrimògens pels carrers d'Istanbul, molts dels joves manifestants, esgotats, obren unes ampolles de cervesa Efes, les alcen i fan un simulacre de brindis a la salut del primer ministre, que ha endurit les lleis per frenar el consum d'alcohol. Fins i tot a la conservadora i religiosa regió d'Isparta, feu de votants del partit de Recep Tayyip Erdogan, un petit grup de veïns, cervesa en mà, es reuneixen davant les oficines del governador local -aliat del primer ministre- i canten: "Salut, Tayyip!"

L'alcohol no és ni de bon tros un dels motius d'aquesta onada de protestes tan intenses que han sacsejat Turquia durant més d'una setmana. Però sí que està relacionat amb l'escalada dels greuges que han fet saltar la protesta contra el creixent autoritarisme del govern turc. La prohibició també s'interpreta com un cop directe a la identitat turca, que les dues parts descriuen com un xoc entre els valors islàmics i els seculars. Mentre els manifestants s'han pres els nous límits al consum d'alcohol com un desafiament als valors de la Turquia moderna, Erdogan considera que "les exigències religioses" restringeixen aquest consum. Fins i tot va anar encara més lluny quan diumenge passat, en un dels seus discursos, va arribar a qualificar Mustafà Kemal Atatürk, pare de la Turquia moderna i secular, de ser un "borratxo", i va acusar els manifestants de portar cervesa a les mesquites.

Tot i això, hi ha alguns senyals que indiquen que els intents per imposar les noves limitacions han anat perdent força. Un parell de tribunals locals ja han anunciat que no pensen aplicar-la. I el president, Abdullah Gül, que encara ha de signar la llei, ha deixat oberta la possibilitat de vetar-la. Gül va declarar que pensa tenir en compte l'opinió de la gent abans de prendre cap decisió.

Tot i que l'alcohol s'ha convertit en una qüestió nacional, no és un problema majoritari. A Isparta, per exemple, les ordenances locals van limitar-ne el consum fins i tot abans de la legislació d'Erdogan. "No és una qüestió de religió", assegura l'alcalde, Yusuf Gunaydin, que com molts dels seus veïns és abstemi. "Isparta sempre ha estat conservadora. No tenim una cultura de beure -diu el seu portaveu- i no volem que s'obri cap nou bar".

Turan Eroglu és el propietari d'un bar al centre d'Isparta que es diu Barcelona, un dels pocs locals on es pot consumir alcohol. "Estem retornant al segle XVII, quan estava prohibit beure", es lamenta Eroglu. "L'AKP [el partit d'Erdogan] ens porta al passat. Això és el que passa a l'Iran, i ara està passant a Turquia", protesta. En un altre bar prop d'allà, Merve Vural, un estudiant de 20 anys, assegura que ells "sempre saben on poden trobar alcohol". El que rebutgen és que a poc a poc els estan "imposant la seva religió".

Un estil de vida

Per bé o per mal, el consum d'alcohol ha estat sempre associat a l'estil de vida d'Atatürk, que tenia fama de bevedor durant els seus anys a l'acadèmia militar d'Istanbul. Per això gran part de la societat ha assimilat l'alcohol als valors seculars i, fins i tot, durant anys, als oficials de l'exèrcit que no bevien se'ls considerava islamistes i tenien molt difícil poder pujar en l'escalafó.

A Turquia hi ha un munt de decisions sobre l'estil de vida -portar mocador o no, beure o ser abstemi- que acaben sent molt polítiques. Jenny White, antropòloga de la Universitat de Boston, que recentment ha publicat un llibre on analitza els canvis que ha portat aquesta dècada de poder d'Erdogan, considera que el consum d'alcohol ha sigut un dels "indicadors culturals" més importants de Turquia per definir "la classe social, l'estil de vida i els valors polítics".

stats