Publicitat
Publicitat

CONFLICTE FRONTERER

Biden i Xi eviten parlar de la frontera de la Xina amb el Japó

Tot i que la qüestió candent de la cita entre el vicepresident dels Estats Units, Joseph Biden, i el president de la Xina, Xi Jinping, era la nova frontera de defensa que Pequín va declarar unilateralment fa deu dies, ahir tots dos van evitar pronunciar-se sobre aquest punt.

Biden va demanar construir una relació amb la Xina "basada en la confiança", després de mantenir una reunió de dues hores amb Xi. "Si establim una relació correcta i amb un model autènticament nou, les possibilitats no tenen límit", va emfatitzar el vicepresident.

Xi va destacar que el món i la regió estan "patint canvis profunds i complexos". Va afegir que mentre "segueixen apareixent qüestions regionals hi ha desafiaments internacionals destacats, com el canvi climàtic i la seguretat energètica". "El món no està tranquil", va remarcar.

La disputa territorial

El Japó vol que la Xina es faci enrere en la declaració de la nova frontera i en l'anunci que demanarà els plans de vol als avions que la sobrevolin. La frontera inclou les illes Senkaku, en japonès, i Diaoyu, en xinès, que els dos països reclamen perquè són riques en recursos naturals.

En la seva gira asiàtica, dimarts Biden va visitar el Japó. Allà el vicepresident va reafirmar l'aliança que Washington té amb el país nipó, amb el qual manté un acord de defensa. A Tòquio, Biden es va mostrar "profundament preocupat" per la nova frontera xinesa i va instar els dos països a buscar mesures per rebaixar les tensions. Si al Japó pràcticament només es va parlar sobre la frontera, a la Xina Biden no es va pronunciar sobre aquesta qüestió.

Corea del Sud també està en desacord amb la delimitació. La setmana passada avions militars dels tres països van sobrevolar l'espai aeri de la frontera. Seül i Tòquio es continuen negant a entregar els plans de vol a Pequín, però ara Washington recomana a les aerolínies nord-americanes que ho facin, encara que, puntualitza, això no vol dir que reconegui la frontera.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF