Publicitat
Publicitat

ITÀLIA

Berlusconi cuidarà gent gran per complir la pena per frau

Combinarà els treballs socials amb la campanya per les europees

D’una condemna a quatre anys de presó a quatre hores de treballs socials a la setmana en un centre per a gent gran durant un any. La defensa de Silvio Berlusconi s’ha acabat sortint amb la seva i l’expresident italià, de 77 anys, podrà combinar la pena per frau fiscal pel cas Mediaset amb la campanya del seu partit, Força Itàlia, per a les europees. L’altra opció era l’arrest domiciliari, que només li hauria permès sortir dues hores al dia de la seva mansió d’Arcore, a prop de Milà. Amb la sentència d’ahir, en canvi, el magnat podrà viatjar de dimarts a dijous fins a Roma per continuar amb les seves activitats polítiques, tot i no poder exercir cap càrrec públic durant dos anys arran de la condemna judicial.

Els mitjans italians, citant fonts pròximes als advocats de Berlusconi, van indicar ahir que l’expresident italià treballarà en un centre de dia i de rehabilitació per a gent gran, malalts i discapacitats. El centre està situat a la localitat de Cesano Boscone, a la província de Milà, i està gestionat per la Fundació Sacra Família. El Cavaliere tenia des d’ahir deu dies per firmar l’ordenança emesa pel Tribunal de Vigilància i començar immediatament la condemna amb les activitats que li proposaran el centre. El jutge, Pasquale Nobile de Santis, va matisar que hi ha d’assistir “almenys un cop a la setmana i no menys de quatre hores seguides”.

La sentència d’ahir és un petit triomf de la defensa en la complicada situació judicial de Berlusconi. No va ser una bona notícia, però, per als ancians, familiars i treballadors de la residència, que es van mostrar perplexos per la decisió del jutge i fins i tot van qüestionar si el tres vegades president del govern italià estava capacitat per dur a terme aquesta tasca, quan, amb l’edat que té, podria ser un dels residents del centre.

“Ja era hora que treballés una mica”, deia ahir al diari Il Fatto Quotidiano un avi del centre, que obre de dilluns a divendres de vuit del matí a sis de la tarda. A la pràctica, però, Berlusconi haurà de treballar molt poques hores. Els mitjans italians es van dedicar ahir a fer comptes i els sortien un total de 168 hores de servei si es té en compte que haurà d’assistir a la residència de gent gran un cop a la setmana almenys 4 hores durant 10 mesos i mig. Resumint: una setmana de condemna si se sumen les 24 hores del dia.

Sorpresa a la direcció del centre

El director general de la Fundació, Paolo Pigni, va declarar-se ahir “sorprès” per la decisió del Tribunal de Vigilància de Milà, ja que en cap moment ho havien sol·licitat als serveis socials. A més, va matisar que se n’havien assabentat per la premsa i que opinaven que no és la seva funció rehabilitar Berlusconi. Segons el tribunal, el magnat “és encara una persona socialment perillosa”, però a poc a poc “ha mostrat voluntat de rehabilitar-se”.

La condemna pel cas Mediaset és la primera en ferm per a l’expresident italià després d’anys de processos judicials. L’1 d’agost del 2013 la justícia va considerar definitivament provat que va muntar un sistema d’empreses fantasma per embutxacar-se diners en negre. L’edat avançada del magnat italià -més de 70 anys- va salvar-lo des d’un primer moment de la pena de quatre anys de presó.

Una pena suau preludi d’altres sentències

Tancat el cas Mediaset, les cites de Silvio Berlusconi amb la justícia tornaran a començar el 20 de juny. És quan el Tribunal d’Apel·lació de Milà començarà a examinar el recurs presentat per la defensa després de la condemna del 24 de juny del 2013 a set anys de presó i a la inhabilitació perpètua per a l’exercici d’un càrrec públic per delictes d’abús de poder i d’incitació a la prostitució de menors en el conegut com a cas Ruby. Però no és l’únic cas pendent: l’11 de febrer va començar el procés per la presumpta compra d’un senador per fer caure el govern Prodi el 2008.