REPERCUSSIONS REGIONALS
Misc 31/08/2013

Bassam Lahoud: "Rússia ha donat llum verda a un atac limitat"

Aquest analista de la Universitat Americana del Líban és una de les ments més clares interpretant les relacions polítiques al Pròxim Orient

Ethel Bonet
2 min
El professor, Bassam Lahoud, de la Universitat Americana de Beirut, a casa seva, en un edifici històric de la capital libanesa.

Com seria una possible intervenció internacional a Síria?

Els Estats Units i els seus aliats faran un atac aeri. Bombardejos limitats en certes àrees per colpejar les forces sirianes. Atacaran objectius terroristes del Front al-Nusra i d'Al-Qaida per permetre a les forces especials entrar a Síria amb l'objectiu de prendre les armes químiques. I això es farà des de Jordània, on s'han entrenat les forces que han de dur a terme aquesta missió.

I com reaccionaria Moscou?

Si tenim en compte el que han dit fins ara Rússia i l'Iran, crec que hi ha una mena d'entesa d'aquestes dues potències amb Occident, i han donat llum verda a una intervenció militar limitada, que no provoqui la caiguda del règim d'Al-Assad. El règim sirià ja ha evacuat algunes zones que podrien ser atacades pels EUA, gràcies a la informació que els ha donat la intel·ligència russa.

¿Després d'això serà possible arribar a algun tipus d'acord polític per posar fi a aquesta guerra?

Mentre els Estats Units i Rússia no arribin a un acord sobre la gestió dels recursos energètics sirians no hi haurà solució possible. El Kremlin no està disposat a perdre els seus privilegis a Síria, no només els acords en matèria militar, que inclouen una base permanent al port mediterrani del Tartús, sinó el control del gas sirià. Síria és enmig de la reserva de gas més important del planeta, i això la converteix en un centre d'emmagatzematge clau.

¿L'Iran podria atacar Israel com a represàlia?

No ho crec. Ni Israel a l'Iran, perquè seria fatal per a tots dos i no s'ho poden permetre en aquest moment. Tampoc a Hezbol·lah, que està implicat a fons en la guerra siriana i té un munt de problemes interns al Líban, li interessa atacar Israel perquè encara es complicarien més les seves opcions polítiques de poder formar part d'un govern libanès.

Com afectaria el Líban?

El Líban és la baula més feble de la cadena, però està protegit per un acord entre l'Iran, l'Aràbia Saudita, els Estats Units i Europa, per mantenir el país relativament segur i intercanviar el màxim d'informació possible per evitar incidents que el desestabilitzin. És important mantenir la calma al Líban perquè és un punt estratègic del Pròxim Orient on treballen totes les grans agències d'intel·ligència mundials. És un volcà que, si esclatés, provocaria una guerra confessional a tota la regió, incloent-hi el Golf i l'Aràbia Saudita.

Qui ha utilitzat les armes químiques a Síria: el règim o els rebels?

Encara és aviat per determinar-ho. Hem d'esperar l'informe de l'ONU. Però tots dos podrien haver fet servir aquestes armes. El règim podria haver ordenat l'atac pensant que els experts de l'ONU presents a Damasc no sospitarien mai que les forces sirianes haguessin fet un moviment tan il·lògic. D'altra banda, els rebels també en tenen, d'armes, aconseguides als atacs de les casernes militars. I tampoc hem de descartar la presència d'Al-Qaida a Síria a l'hora de buscar possibles autories.

stats