RELLEU A L'AMÈRICA LLATINA
Misc 16/12/2013

Bachelet torna al poder a Xile

La socialista arrasa a les presidencials i s'imposa a la seva rival conservadora a la segona volta

Joan Biosca
3 min

Buenos AiresLa socialista Michelle Bachelet va fer ahir història i va assolir una fita que mai cap altre ex cap d'estat de Xile havia aconseguit des del final de la dictadura d'Augusto Pinochet l'any 1990: ser la primera expresidenta que torna al Palau de la Moneda, la seu del govern xilè, a Santiago, la capital. I és que la reelecció presidencial consecutiva està prohibida constitucionalment en aquest país.

Bachelet ho va aconseguir amb contundència, imposant-se per un marge molt ample a la seva contrincant, la candidata conservadora, Evelyn Matthei. Amb gairebé el 100% de meses escrutades, Michelle Bachelet va obtenir el 62% dels vots, mentre que Matthei es va quedar amb el 38% dels sufragis en unes eleccions caracteritzades per una baixa participació.

"Està clar. Ha guanyat. La felicito i li desitjo el millor èxit", va assegurar Evelyn Matthei quan va reconèixer la derrota ahir a la nit. "És un resultat espectacular, el que hem aconseguit", va esclatar de joia l'expresident Ricardo Lagos, que ha fet campanya per la candidata socialista.

Michelle Bachelet ha estat l'única que, fins ara, ha aconseguit un retorn a la presidència que també van intentar, per exemple, el democratacristià Eduardo Frei -va governar Xile del 1994 al 2000-, però va ser vençut a les urnes el 2010 pel president sortint, el conservador Sebastián Piñera.

Bachelet accedeix a la presidència de Xile de nou sota la bandera d'una àmplia coalició de centreesquerra, Nova Majoria, que aplega des dels democratacristians fins a comunistes. Aquesta formació és filla de la històrica coalició Concertació de Partits per la Democràcia, la coneguda simplement com a Concertació, que va governar Xile des que el país va recuperar la democràcia, llevat dels últims 4 anys, en què ha estat al poder la dreta democràtica -abans pinochetista- amb Sebastián Piñera.

La rival de Bachelet a les urnes, Evelyn Matthei, exministra conservadora, poc ha pogut fer en la segona volta davant la potència de la candidata socialista, que va deixar la presidència de Xile el 2010 amb un 80% de popularitat i que ara torna al poder també amb un gran suport.

La dreta xilena ha viscut com un miracle haver arribat a una segona ronda de votacions. No esperava un cara a cara entre Bachelet i Matthei, però, tot i haver-ho aconseguit, ha quedat clar que la coalició electoral conservadora pateix una crisi greu. Sebastián Piñera deixa el Palau de la Moneda amb poc suport popular i amb un Congrés i un Senat controlats amb majoria absoluta per les forces progressistes i de centre que donen suport a Bachelet.

Els canvis a la vista

Aquesta majoria parlamentària és la que necessita la nova presidenta de Xile per impulsar els canvis que ha promès en aquesta campanya electoral. Canvis que tenen com a principals objectius millorar l'accés a la sanitat i a l'ensenyament, així com una profunda reforma fiscal que permeti a l'estat ser més just amb els sectors de la societat que menys tenen.

Les desigualtats segueixen sent molt grans a Xile, tot i ser un dels països més pròspers, moderns i avançats de l'Amèrica Llatina, segons els seus indicadors de creixement. "Portem 23 anys de democràcia i els problemes d'avui no són els de la transició: com més ha avançat Xile en el temps, els problemes són més estructurals i la gent vol més canvis", explica l'analista de la Universitat de Santiago de Xile Bernardo Navarrete.

Els xilens han confiat de nou la presidència a Bachelet, una dona de 62 anys amb un passat terrible com a víctima de la dictadura que sempre ha apostat per la reconciliació i per mirar endavant, sense oblidar la necessitat de justícia.

stats