POLÈMICA SOCIAL
Misc 06/12/2013

Amsterdam paga amb cervesa els alcohòlics que treballen per la ciutat

La seva feina és recollir la brossa dels carrers

Andrew Higgins
3 min
La iniciativa de pagar amb cervesa els alcohòlics que treballin netejant els carrers ha provocat controvèrsies a Amsterdam.

The New York Times / AmsterdamDesprés de més de deu anys sense treballar per culpa d'una lesió a l'esquena i de l'alcoholisme crònic que pateix, Fred Schiphorst ha trobat una feina i està disposat a conservar-la. Es lleva a les 5.30 h, passeja el seu gos, i després es posa una corbata vermella i se'n va a netejar els carrers del districte est d'Amsterdam. "Hem de donar bona imatge", diu Schiphorst, un antic treballador de la construcció de 60 anys.

La seva jornada laboral comença a les 9 amb dues cerveses -un pagament inicial d'un salari que pràcticament cobra amb alcohol-. A l'hora de dinar, n'hi donen dues més, i al final de la jornada encara una o dues llaunes més, depenent de la seva productivitat. "No estic orgullós de ser un alcohòlic, però estic orgullós de tornar a tenir una feina", diu Schiphorts, agraït per aquest inusual programa finançat amb diners públics que intenta apartar els alcohòlics dels carrers. A més de la cervesa, aquests treballadors de la neteja de la ciutat també reben mig paquet de tabac d'embolicar, el dinar gratuït i 10 euros al dia.

El programa, que es va iniciar l'any passat, el gestiona una fundació privada anomenada Rainbow, amb finançament del govern, i té com a objectiu ajudar a la reinserció dels indigents, els alcohòlics i els addictes a la droga. La iniciativa de canviar beguda per hores de feina s'ha fet tan popular a la ciutat que hi ha una llarga llista d'espera per participar-hi.

Polèmica política

Una de les persones que més suport ha ofert al programa és Fatima Elatik, regidora del districte est d'Amsterdam, musulmana i contrària al consum d'alcohol, però que defensa que els alcohòlics "no poden estar simplement condemnats a l'ostracisme" i s'ha de procurar que tinguin oportunitats de millorar. En canvi, els membres conservadors del Consell Municipal han carregat contra una iniciativa que anomenen "projecte cervesa" i que asseguren que és una despesa de diners que només ajuda a incrementar la cultura de la tolerància que s'ha imposat a la ciutat.

El director de la Fundació Rainbow, Hans Wijnands, rebutja les crítiques polítiques en un moment -diu- en què fins i tot als Països Baixos "està de moda donar suport a les mesures repressives". La idea de donar cervesa als alcohòlics crònics que accepten treballar per la comunitat és originària del Canadà, segons Wijnands. Ara l'han implantat a Holanda, un país que tradicionalment s'ha apartat de la política de "tolerància zero" amb les addiccions. Avui ja hi ha tres districtes de la ciutat que s'han obert a aquest polèmic programa de neteja. Un quart l'ha començat a debatre, i altres ciutats holandeses s'han interessat pels resultats. Si la idea s'implanta, aleshores estudiarien estendre-la a altres grups afectats per addiccions cròniques. La primera aproximació seria amb col·lectius d'heroïnòmans, que des de fa anys participen en programes que els faciliten metadona de manera gratuïta.

"Si només els diem «Si deixeu de beure, us ajudarem», no funcionarà", diu Wijnands. "Però si els hi dius que treballaran a canvi d'unes llaunes de cervesa, això sí que els agrada", diu el director d'aquesta Fundació. La Fundació prové de l'estat i el 80% del seu pressupost està finançat amb diners públics. L'entitat també gestiona quatre sales per a heroïnòmans on els donen xeringues gratuïtes.

Els equips de neteja tenen prohibit beure al carrer. Schiphrost i els seus companys de feina asseguren que la beguda que els hi donen abans de començar a treballar i en el dinar és suficient. "Aquesta és la meva medicina, la necessito per sobreviure", va dir Schiphrost.

stats