Publicitat
Publicitat

Drets humans

Amnistia Internacional denuncia tortures a Veneçuela

Una amenaça a l’estat de dret

“[Un comandant en cap de la Guàrdia Nacional Bolivariana] em va dir que em cremaria i que ningú preguntaria per mi. Al seu costat tenia un bidó de gasolina, filferro i mistos. Em van encerclar tots, uns 150 soldats, i em va clavar uns nou cops”. Aquest és el testimoni de Daniel Quintero, un estudiant de 21 anys que va participar en una manifestació contra el govern el 21 de febrer a Maracaibo, la segona ciutat de Veneçuela. Amnistia Internacional recull, en un informe presentat ahir, desenes de testimonis com el de Quintero de tortures i violacions dels drets humans a mans de les forces de seguretat del país. L’informe també documenta abusos als drets humans comesos per grups progovernamentals, manifestants i individus no identificats.

Crida a investigacions independents

Segons l’ONG, Veneçuela s’arrisca a afrontar una de les pitjors amenaces a l’estat de dret de les últimes dècades si les diverses forces polítiques no es comprometen a respectar els drets humans. Amnistia ha seguit amb detall les protestes a favor i en contra del govern de Nicolás Maduro que van començar el 4 de febrer. Fins ara, 35 persones han perdut la vida i més de 550 han resultat ferides, almenys 120 després de l’ús d’armes de foc. És el cas de Geraldine Moreno, una estudiant de 23 anys que va morir el 22 de febrer d’un tret a l’ull. “Cal que es faci justícia. Que s’acabi amb l’odi en aquest país”, diu el pare de l’estudiant. L’ONG insta el govern a fer investigacions imparcials i independents després de dos mesos de protestes.

Por a represàlies

L’informe d’Amnistia només recull el nom d’opositors víctimes de tortures i abusos sexuals a mans de forces progovernamentals. Nuria García, principal responsable del document, explicava ahir a l’ARA que “la por a represàlies” havia complicat la seva tasca, com també havia estat complicat obtenir informació contrastada. García critica les respostes ambivalents que ha donat Maduro davant les protestes i també fa una crida a l’oposició perquè defensi la pau. L’ONG demana al govern que es comprometi a desenvolupar un pla nacional de drets humans i insta els governs regionals a promoure el diàleg.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF