CIMERA A QATAR
Misc 23/06/2013

Els Amics de Síria enviaran "ajuda urgent" als rebels

Cada país decidirà si fa arribar armes a l'oposició

Ara
2 min
El secretari d'Estat dels Estats Units, John Kerry, amb el primer ministre de Qatar després de la cimera d'ahir a Doha.

BarcelonaLa formació que aplega els països àrabs i occidentals contraris al president sirià, Baixar Al-Assad, va acordar ahir donar "urgentment tot el material necessari" als rebels per fer front als atacs del règim. Ministres dels onze països que formen els Amics de Síria van anunciar-ho en un comunicat vague després de reunir-se a Qatar. El text només parla d'adoptar "els passos pràctics que necessiti l'oposició siriana sobre el terreny" i deixa lliure interpretació a cada país. El comunicat no compromet tots els seus membres a armar l'oposició, sinó que anuncia que cadascun donarà ajuda "a la seva manera".

Mentre que el primer ministre qatarià, Hamad bin Jassim, va dir que "armar els rebels potser serà l'única manera d'arribar a la pau", els ministres d'Exteriors britànic i francès reiteraven que els seus països no havien pres la decisió d'armar els rebels.

El compromís comú, però, arriba en un moment important. La d'ahir va ser la primera reunió del grup d'ençà que el president dels Estats Units, Barack Obama, va anunciar que Washington enviaria munició i armes als rebels després de confirmar que el règim havia utilitzat armes químiques. El secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, va negar-se a concretar quin tipus d'armes enviaria la seva administració. "No és el que diguem aquí avui el que farà canviar d'actitud Al-Assad", va dir Kerry des de Doha. "El canvi vindrà amb el que passi en els pròxims dies, setmanes i -espero que no molts- mesos".

Contra rellotge

L'horitzó temporal marcat pel cap de la diplomàcia nord-americana sembla que té com a horitzó la cimera de pau que entaularà converses entre el règim i l'oposició a Ginebra. Aquesta trobada va ser l'únic compromís que els líders occidentals van poder esgarrapar del president rus, Vladímir Putin, en la cimera del G-8 la setmana passada. Un compromís que encara no té data.

Els Amics de Síria -que inclouen els EUA, Qatar, el Regne Unit, França, Alemanya, Itàlia, Jordània, Egipte, l'Aràbia Saudita, Turquia i els Emirats Àrabs Units- van néixer precisament després dels bloquejos constants de Rússia i la Xina a les sancions contra Síria proposades al Consell de Seguretat de l'ONU.

El grup va justificar el seu acord d'ahir fent referència a la "internacionalització" de la guerra, especialment després que la milícia xiïta libanesa de Hezbol·lah i combatents iranians hagin començat a lluitar amb les files del règim.

stats