ESCÀNDOL AL REGNE UNIT
Misc 01/06/2013

Allau de denúncies contra la BBC per abusos sexuals

La cadena britànica ha rebut 152 nous casos per assetjaments

Sarah Lyall
3 min
Allau de denúncies contra  la BBC per abusos sexuals

The New York Times / LondresDes que es va destapar el cas contra l'històric presentador de la BBC Jimmy Savile, a l'octubre, la cadena ha rebut fins a 152 acusacions per presumptes assetjaments o abusos sexuals contra 81 treballadors seus. Segons ha reconegut l'emissora, un total de 36 d'aquestes noves al·legacions són casos que s'haurien comès quan les víctimes encara eren menors d'edat.

Aquestes revelacions han obert nous dubtes sobre el comportament dels treballadors de la BBC durant dècades i les suposades connivències o indulgències que s'haurien permès en aquests casos. També demostra que la cadena pública britànica encara continua aclaparada per les conseqüències del cas Savile, la gran estrella mediàtica que va morir el 2011, als 84 anys, i que fins després de la seva mort no va ser desemmascarat com un depredador sexual en sèrie, que va arribar a abusar de dotzenes de víctimes durant quatre dècades.

Les noves dades aparegudes ara -i publicades en un primer moment pel rotatiu Daily Telegraph - han estat desenterrades gràcies a una investigació per la llibertat d'informació i facilitades a la resta de mitjans per la mateixa BBC.

"Hem posat en marxa una sèrie de revisions amb l'objectiu d'esbrinar si hi ha problemes amb la cultura i la pràctica laborals a la BBC, des del 1965 i fins avui", explicava la cadena en un comunicat. "Es tracta d'aprendre la lliçó per evitar que puguin tornar a passar casos com aquests", admetien des de la cadena.

L'informe, fet públic dijous, revela que 40 dels acusats treballen o col·laboren actualment amb la BBC. Els altres 41 no hi tenen cap relació laboral des de fa anys, o bé ja han mort. De les 152 acusacions separades, 48 impliquen Savile. Segons la cadena, a més, algunes de les al·legacions presentades no comporten delicte i, per tant, s'estan investigant internament.

Un únic imputat

La policia britànica té en aquests moments 25 casos oberts contra treballadors i col·laboradors en actiu a la BBC. Per ara, però, només hi ha hagut una imputació contra un antic empleat de la cadena de televisió pública, que està pendent de condemna. Es tractaria de Stuart Hall, de 83 anys, una antiga estrella mediàtica que recentment va admetre haver abusat sexualment de 13 nenes, d'entre 9 i 17 anys, des del 1968 fins al 1986.

El cas Savile ha provocat una crisi profunda a la BBC, que va portar a la dimissió del director general de l'ens públic britànic i a nombrosos canvis estructurals i de personal. La cadena s'enfronta ara, a més, a la perspectiva d'una allau de demandes de les víctimes de Savile i Hall, i a un llarg període d'investigacions internes i policials sobre l'emissora.

Intimidació, ansietat i por

Un informe independent publicat a principis de maig -un dels molts encarregats per la BBC després de l'escàndol- retratava aquest mitjà com una organització amb una "visible, freqüent i consistent cultura d'intimidació, ansietat i por". L'advocada Dinah Rose, autora de l'informe, retratava aquest comportament i les seves múltiples cares. "Podia ser intimidació o assetjament, grolleria, victimització o abusos verbals -explicava Rose-, però fos quina fos la definició o l'acció que descrivien, tothom reconeixia que era incorrecte".

L'informe també recull la por que tenen les víctimes a queixar-se, i que les que s'hi van atrevir van haver de veure com les seves denúncies acabaven en la majoria de casos "escombrades sota la catifa o bé traslladades cap a una altra banda". Mai van ser tractades amb independència.

Tony Hall, actual director general de la BBC, ha assegurat que en aquests moments la cadena vol "tolerància zero amb les intimidacions" i garantir un ambient de treball on "tothom es pugui sentir lliure d'explicar les seves preocupacions i tingui la confiança que seran tractades adequadament".

stats