TENSIÓ REGIONAL
Misc 05/06/2013

Alerta pel nivell de brutalitat a Síria

L'ONU constata l'ús d'armes químiques però no especifica des de quin bàndol

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Un soldat de l'Exèrcit Lliure de Síria al front d'Alep. L'informe de l'ONU destaca que la intensitat de la brutalitat del règim és més gran que la dels rebels.

Barcelona."El conflicte a Síria ha arribat a nous nivells de brutalitat". Així comença el nou informe de la Comissió Independent Internacional d'Investigació sobre Síria de les Nacions Unides, que documenta la deriva sagnant tant de les forces del règim com de l'oposició al país. Com destaca el document, "els crims de guerra i els crims contra la humanitat s'han convertit en una realitat diària" del conflicte al país, que està en un punt mort. L'informe s'ha elaborat a partir de 430 entrevistes entre mitjans de gener i mitjans de maig, ja que no s'ha permès l'accés dels investigadors de la comissió en territori sirià.

D'altra banda, l'informe corrobora que hi ha "fonaments raonables" per creure que s'han utilitzat armes químiques. Tot i això, assegura que no ha pogut determinar de quin tipus ni qui va disparar-les. L'Elisi també va assenyalar ahir que té la certesa de l'ús de gas sarín a Síria, però tampoc va poder precisar ni el lloc ni els responsables de la seva utilització. Segons el ministre francès d'Exteriors, Laurent Fabius, és "inacceptable que els culpables d'aquests crims puguin tenir impunitat". Els Estats Units, que han posat com a "línia vermella" l'ús d'aquest tipus d'armament, van dir ahir que necessitaven "més informació" sobre la qüestió.

A les armes químiques s'hi sumen les bombes termobàriques o de buit, que estenen tot de partícules explosives abans d'aprofitar el mateix oxigen per a la detonació.

Paulo Pinheiro, director de la comissió davant del Consell de Drets Humans de l'ONU, a Ginebra, va declarar ahir que "Síria està en caiguda lliure". "La desesperació de les parts del conflicte ha generat nous nivells de crueltat i brutalitat, enfortides per un augment de la disponibilitat d'armament [...]. Mentre la naturalesa del conflicte continuï canviant de manera constant, no hi haurà solució. El conflicte només acabaria amb un procés polític ampli integrador", puntualitza l'informe.

De fet, està previst que representants de Rússia, els Estats Units i l'ONU es reuneixin avui a Ginebra per abordar la conferència de pau sobre Síria prevista per al juny, i que està encallada pels requisits previs exigits tant pel règim com per l'oposició. I és que si l'informe persegueix un objectiu és acusar al mateix nivell els dos bàndols de la brutalitat del conflicte, tot i que es detalla que hi ha més denúncies contra el règim.

El document també parla de l'increment de noves tàctiques de combat, com els setges i els desplaçaments forçats. "No vam poder sortir de l'amagatall durant tota una setmana -va explicar una dona siriana a l'ACNUR després d'haver aconseguit escapar de la ciutat de Qusair fins a Líbia-. Només vam poder menjar els pocs aliments que ens havíem emportat. Els meus fills no paraven de plorar".

Augment dels nens soldat

Segons Pinheira, el conflicte "es fa més horrible cada dia que passa". A la llista d'abusos registrats fins ara -assassinats, tortures, execucions extrajudicials- s'hi suma l'increment d'ús de nens soldats menors de 15 anys. Vuitanta-sis infants ja han mort en combat, la meitat d'ells només aquest any. "Això és un crim de guerra que produeix un dany irreparable en el nen i destrueix tant comunitats com famílies senceres", va lamentarr Pinheira.

stats