Misc 24/08/2015

Alemanya i França faran una proposta conjunta per a una política d'asil europea

Merkel i Hollande reclamen a Grècia i Itàlia que obrin centres de registre d'immigrants aquest any

Efe
2 min

BerlínLa cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, François Hollande, han instat aquest dilluns Itàlia i Grècia a obrir aquest mateix any els centres de registre de refugiats, i han avançat que presentaran una proposta conjunta per a una política comunitària d'asil.

Els centres de registre a Grècia i Itàlia "s'han d'obrir aquest any" sense dilacions, ha remarcat la cancellera en la compareixença conjunta dels dos líders que ha precedit la seva reunió a Berlín.

Merkel ha assegurat que la resta de socis europeus, tal com es va acordar al juny, col·laboraran amb Grècia i Itàlia –els principals països d'entrada– per posar en marxa aquests centres i per dotar-los del personal qualificat precís.

La cancellera ha lamentat que "en part" alguns països de la Unió Europea (UE) no hagin implementat allò que es va acordar al mes de juny pel que fa a la crisi dels refugiats i ha demanat a la Comissió Europea (CE) que faci complir els pactes. Tots els països membres han de registrar els refugiats que entrin en l'espai Schengen a través del seu territori i dotar-los dels "estàndards mínims", mentre que Brussel·les ha d'observar i treballar perquè es compleixin els acords del juny.

Hollande també ha considerat "molt necessaris" aquests centres de registre, per prendre la "decisió precisa": preseleccionar els que tenen opcions de rebre asil i retornar immediatament als seus països els que no.

De forma paral·lela, els Vint-i-vuit han de treballar per harmonitzar les seves polítiques d'asil, han destacat tos dos mandataris, i han anunciat que els seus respectius ministres d'Interior estan elaborant una proposta per presentar-la a la resta de països membres.

En aquest sentit, Merkel ha assenyalat la necessitat d'elaborar una llista comuna de "països segurs", és a dir, dels estats d'origen dels quals no s'accepten peticions d'asil per motius polítics, ja que es considera que respecten uns mínims democràtics i jurídics.

"Les normes han de ser coherents", ha assegurat Hollande, que ha demanat regles comunes i un repartiment just dels refugiats per quotes, així com un "procés d'asil comú per a l'àrea Schengen" perquè no pugui passar que un país rebi un influx de refugiats molt més gran que un altre.

"Tota Europa està afectada per això", ha afirmat el president francès, que manifesta així la seva solidaritat amb Alemanya, que va anunciar fa poc que espera rebre aquest any uns 800.000 peticionaris d'asil, una xifra rècord que quadruplica la de l'any passat.

Hollande ha destacat que la UE està davant d'un "moment extraordinari" i que no n'hi ha prou amb tractar de gestionar el dia a dia de la crisi de refugiats, sinó que cal donar respostes sostenibles a llarg termini a aquesta resta.

stats