POLS AL CAIRE
Misc 26/08/2013

Ajornats els judicis a Mubàrak i al líder dels Germans Musulmans

La justícia egípcia evita que els dos processos coincideixin

Ricard G. Samaranch
2 min

El CaireEn una ironia del destí, els símbols dels dos últims règims derrocats a Egipte van ser convocats davant els tribunals el mateix dia i per uns càrrecs semblants: els atacs contra manifestants. No obstant, tant el judici al dictador Hosni Mubàrak com al guia suprem dels Germans Musulmans, Mohammed Badie, van ser ajornats, si bé per motius diferents. La sucosa coincidència, ja sigui atzarosa o intencionada, no va passar desapercebuda als mitjans egipcis, i el diari Al-Xuruk titulava ahir amb un "Judici als dos règims".

Badie, que comparteix procés judicial amb dos altres líders de la confraria, Khairat al-Xàter i Raixad al-Baiumi, ni tan sols es va presentar al tribunal penal del Caire que l'havia de jutjar, ja que les autoritats van considerar que el seu trasllat a les dependències judicials no era aconsellable per motius de seguretat. El jutge va decidir ajornar el començament del judici fins al 29 d'octubre.

Els tres dirigents islamistes estan acusats d'incitar la mort dels manifestants que van protestar davant de la seu dels Germans Musulmans al barri de la Muqatam el dia 30 de juny, tres dies abans del cop d'estat que va derrocar l'expresident Mohammed Mursi.

El judici s'emmarca en una campanya de detencions contra desenes de dirigents de la confraria, entre els quals hi ha Mursi, que està arrestat en parador desconegut des de fa més de sis setmanes mentre s'investiguen diversos càrrecs en contra seu. La majoria dels líders dels Germans Musulmans s'enfronten a una llarga llista d'acusacions diferents, de manera que el judici d'ahir és el primer, però no serà l'últim.

A diferència de Badie, Mubàrak sí que va comparèixer davant els tribunals juntament amb els seus fills Alaa i Gamal i el seu últim ministre de l'Interior, Habib al-Adli. Ara bé, la sessió va durar pocs minuts i va ser ajornada fins al 14 de setembre per poder investigar noves proves presentades per l'acusació. Un dels fets més destacats de la sessió és que l'advocat d'Al-Adli va demanar que sigui cridat a testificar Abdulfattah al-Sissi, el ministre de Defensa, que durant la revolució ocupava el càrrec de director dels serveis d'intel·ligència militar.

El veterà expresident, a qui es va concedir la llibertat condicional dijous passat en superar el termini màxim de presó preventiva, està acusat d'ordenar una dura repressió policial durant la revolució que el va deposar i que es va provocar la mort de més de 850 persones. Aquest procés judicial, que es va iniciar al maig, és el segon a què s'enfronta Mubàrak per uns mateixos càrrecs. En el primer va ser condemnat a cadena perpètua. Tanmateix, un tribunal d'apel·lacions va declarar nul el judici per errors processals al mes de gener i va ordenar-ne la repetició. A més dels càrrecs per la repressió dels manifestants, el dictador s'enfronta a tres causes per corrupció.

Reducció del toc de queda

D'altra banda, les autoritats van decidir ahir reduir la durada del toc de queda al qual estan sotmeses 14 de les 27 províncies egípcies, tota una mostra de confiança en la seva capacitat d'impedir les manifestacions islamistes després del fracàs de les mobilitzacions de divendres. A partir d'ara els ciutadans hauran de ser a casa seva a partir de les 21 hores, i no de les 19 hores.

stats