EDITORIAL

La indecisió, l'opció majoritària dels balears a l'enquesta del CIS

Un 40% dels enquestats per l'organisme públic encara no s'ha definit i, per tant, la campanya jugarà un paper més decisiu que mai

Quan falten 15 dies per exercir el dret a vot, un 40% dels ciutadans de Balears, segons el CIS, no sap quina opció política representa millor els seus interessos i resoldrà amb més eficàcia les seves preocupacions i problemes. És una xifra enorme, que s'assembla poc als registres que va obtenir aquest organisme públic fa 4 anys. En aquell moment, un 67% dels entrevistats tenia completament decidida la seva opció, i després, en una mena de categoria intermèdia, un 14% ho tenia més o menys clar. Per tant, un 81% havia arribat a una conclusió amb major o menor convicció respecte del seu vot. I la indecisió no arribava ni al 20%. La meitat de la xifra que aporta aquest dijous el CIS per al proper 24 de maig.

Es poden fer moltes lectures d'aquest 40% de persones que no saben quina és la seva opció. L'atur i la corrupció figuren com dues preocupacions molt importants, segons el CIS, com no pot ser d'altra manera. Però hi ha més elements que entren en joc. La desconfiança en les institucions i en la classe política, o l'aparició de noves formacions, que pretenen respondre a la crisi de model que sobrevola el discurs imperant.

Tot plegat dibuixa un panorama molt incert, i precisament per aquest motiu, les enquestes electorals s'han d'agafar amb més cautela que mai. Perquè si 4 de cada 10 votants de Balears no tenen clar què votaran, cal relativitzar algunes de les conclusions que una primera mirada als resultats de l'estudi del CIS puguin aportar.

En aquest sentit, l'aparent enfonsament del PP dependrà molt de com evolucioni el votant indecís, que sens dubte aglutina  moltes persones que fa 4 anys optaren pels conservadors. De moment no tenen clara quina serà la seva opció i potser queden a casa. Però encara és molt d'hora per preveure una pèrdua de 15 diputats com dibuixa el CIS.

Entre ciutadans i Podem sumen 19 diputats a l'enquesta divulgada aquest dijous. Són dues formacions que no es presentaren a les passades autonòmiques. És una xifra molt significativa per a dos partits joves i sense tradició a Balears que les urnes hauran de validar, si bé sembla indiscutible que ambdues obtindran representació parlamentària. Però d'altres com El Pi, que presenta 41 candidatures municipals, no apareixen en l'enquesta del CIS. MÉS, per la seva banda, ja va treure el 2011 més representació de la que li atorgava l'organisme públic, que no sol ser tan sensible a formacions que li semblen llunyanes perquè no té presència a les Corts Generals.

Moltes incògnites en unes eleccions més obertes que mai, amb el desgast dels grans partits, que el PSIB sembla remuntar prou bé, i amb les noves formacions que volen aprofitar el moment i els minuts televisius a les cadenes estatals per treure'n rèdit.

La campanya jugarà un paper fonamental. Els indecisos que vulguin anar a votar estaran molt pendents del que diuen i del que fan els candidats, i en aquesta ocasió la seva habilitat comunicativa i de seducció pot suposar un rendiment molt més elevat que en altres cites electorals. El 24 de maig sortirem de dubtes.

EDICIÓ PAPER 24/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF