TRAMA DE CORRUPCIÓ A LA PLATJA DE PALMA

Un funcionari de Cort, imputat per suposat suborn amb sexe

Els investigadors indaguen si l'home, que treballava a l'àrea d'Urbanisme, pogué afavorir en els expedients que tramità el 'table dance' en el qual rebia habitualment consumicions i serveis de prostitució gratuïtament

La trama de presumpta corrupció, amb tractes de favor entre policies locals i empresaris d'oci nocturn de la Platja de Palma, suma ja, a la més de vintena de membres del cos policial, el nom d'un funcionari de l'àrea Urbanisme de Cort avui jubilat, Pedro S., a qui se li imputa un delicte de suborn per la sospita que pogués haver afavorit, en expedients de llicències tramitades per ell, el propietari d'un 'table dance' del carrer Llaüt a canvi de rebre serveis de prostitució gratuïts, a més de consumicions, en el local esmentat durant anys. Tot això sense deixar de banda l'impacte que han causat les declaracions de testimonis protegits –algunes de les dones explotades al local i altres treballadors– sobre els favors sexuals dels quals també suposadament es beneficiaven, per ordre de l'empresari Miquel P.B. (ja imputat en la causa), polítics i càrrecs públics. Tampoc no s'ha d'obviar, per calibrar la magnitud de l'escàndol, que, ara per ara, també figuren imputats en la causa el regidor de Seguretat Ciutadana de Cort, Guillermo Navarro; l'excap de la Policia Local de Palma, Antoni Vera, i l'actual màxim responsable, Joan Mut, entre d'altres.

El funcionari de Cort jubilat Pedro S. ha estat detingut aquest dimarts per efectius de la Policia Nacional i s'ha negat a declarar davant els agents, de la mateixa manera que aquest horabaixa també s'ha acollit al dret a no declarar en la compareixença davant la magistrada Carmen González, titular del Jutjat d'Instrucció número 12, i el fiscal Miguel Ángel Subirán, que investiguen la trama de corrupció policial que esclatà el setembre de 2013 amb la filtració de les proves a oficial. El funcionari ha quedat en llibertat provisional amb càrrecs per la presumpta comissió d'un delicte de suborn. La Fiscalia no ha demanat cap mesura cautelar contra el detingut. La investigació d'aquest serrell de l'escàndol continua oberta, sota secret de sumari. A més a més, paral·lelament, el Jutjat d'Instrucció número dos de Palma investiga les denúncies presentades per dones que estaven sent explotades en el 'table dance' de Miquel P.B. per delictes contra la llibertat sexual, prostitució, organització criminal i tràfic d'éssers humans.

Trama de favors mutus

El nom d'aquest funcionari és esmentat amb freqüència pels testimonis protegits (en les dues causes) com una de les persones que amb més assiduïtat es beneficiava dels serveis de prostitució. De fet, un d'ells arriba a dir que el seu compte –se suposa que en el cas que se li hagués cobrat– superaria els 90.000 euros. La xifra ofereix una idea d'un suposat –i elevat– pagament amb serveis sexuals d'eventuals favors administratius que els investigadors volen determinar si el funcionari va fer a l'empresari aprofitant el seu càrrec a l'àrea d'Urbanisme de Cort.

D'altra banda, l'assiduïtat amb què el funcionari, suposadament, s'aprofitava d'aquests favors sexuals reforça la tesi dels investigadors de l'existència d'una trama de favors mutus entre el funcionari i l'empresari. Ni el funcionari ni l'empresari no han volgut declarar.

Seria un 'modus operandi' similar al que se seguia amb els policies locals imputats en la causa. A canvi d'avisar d'inspeccions, no fer-les, desplaçar carteristes o la famosa botellada davant altres locals de la competència, fer vigilàncies de seguretat als locals, entre d'altres activitats, els policies gaudien de serveis gratuïts al local i també establien relacions econòmiques amb els empresaris, com ara assegurances, la tapisseria de locals o la tasca de gestoria amb la tramitació de contractes i permisos de les treballadores i treballadors del local.

La majoria de dones que treballaven en el 'table dance' eren contractades com a animadores o dones de neteja, però la majoria també exercia la prostitució, algunes d'elles forçades. De fet, han denunciat que l'empresari fins i tot les obligava a tenir sexe habitualment amb ell i que, si no hi accedien, eren penalitzades i alguna ha dit que havia estat agredida.

EDICIÓ PAPER 16/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF