Misc 17/08/2014

Les penyes del Barça demanen la paraula

Els objectius són potenciar la marca i treballar per l’autogestió amb una nova organització

i
àlex Gozalbo
3 min

BarcelonaLes penyes del Barça volen desmarcar-se de la imatge de botifarrada popular amb la qual sovint se les identifica i durant tres dies, des d’ahir i fins demà, demanen la veu per reivindicar la seva tasca arreu del món i reinventar un model que necessita canvis importants. Els seguidors culers aprofiten la nova edició del Congrés Mundial i de la Trobada Mundial de Penyes per definir la Ponència marc, un full de ruta de 18 pàgines que ha de recollir el màxim nombre possible d’inquietuds i fixar els objectius que s’han de desenvolupar durant la pròxima temporada. “No podem crear la sensació de preocupar-nos únicament per les places de pàrquing i pel repartiment d’entrades per a les grans finals, perquè hi ha moltes més coses a fer”, diu a l’ARA Marta Garrich, membre fundadora de la primera penya barcelonista a Sud-àfrica, la Penya Barcelonista Mzansi.

El projecte Penyes segle XXI va marcar-se com a objectiu fonamental elevar la marca penya i treballar per l’autogestió del moviment, apostant per una nova organització. Una vegada s’han posat en marxa les federacions territorials, el club espera que el procés culmini amb la creació de la Confederació de Penyes. La seva principal ocupació serà establir un nou marc de relació entre el club i el moviment de penyes. Alguns dels seguidors aprofiten la trobada per relacionar-se amb altres organitzacions d’arreu del món.

«Elevar la marca ‘penya’»

Jordi Cardoner té clar quin és l’objectiu primordial del projecte Penyes segle XXI : fer créixer la marca penya. “La nova organització territorial que representa la pluralitat del moviment de penyes, la transformació del Consell de Penyes i l’establiment de les comissions de treball i la comissió executiva són les fites que hem assolit i que ens fan treballar de manera molt més eficient”, assegura el vicepresident.

“No obstant això, em sento particularment satisfet amb la proposta de modificació dels estatuts del nostre club, aprovats per l’Assemblea de Compromissaris, i que recullen la figura de la penya com a part fonamental de la massa social del club, a més de reconèixer, per primera vegada, els presidents de les federacions de penyes com a compromissaris a l’Assemblea. Aquest reconeixement de la tasca que fan les penyes en relació amb la difusió dels valors del Barça al territori era fonamental per entendre l’objectiu primigeni d’elevar la marca penya ”, opina el vicepresident.

L’àrea social del club ha d’afrontar reptes molt importants: “Acostar el soci del Barça a les penyes és el primer. El percentatge de socis adscrits al moviment de penyes ha de créixer exponencialment. És per això que vull proposar que es faci un gran esforç per tirar endavant el projecte Soci, fem penya, que pretén aconseguir l’acostament a partir del coneixement mutu de què són les penyes i què fan en tots i cadascun dels pobles on estan implantades. El coneixement evita suspicàcies i malentesos, i per aquest motiu la generació de confiança mútua és fonamental per unir i fer créixer encara més la família barcelonista”, resumeix Jordi Cardoner.

“Les millors penyes del món”

El Barça té 1.267 penyes oficials, un registre que, segons les dades amb les quals treballa el club, aglutina més de 150.000 aficionats. De les últimes que s’han creat la majoria són a l’estranger, en llocs com Macedònia, Bulgària, Alemanya, el Paraguai i Colòmbia. “No volem ser el club amb més penyes del món, sinó amb les millors del món”, assegura Pau Vilanova, el directiu que es va incorporar a la junta al mes de juny. “Estic especialment orgullós d’haver impulsat el cens del penyista i la reorganització del moviment, i d’haver dotat les penyes d’autogestió”, diu Vilanova, soci número 43.030, que és el protagonista d’un reportatge que apareix publicat a l’últim número de la revista Barça. La seva funció és la de vehicular un moviment complex en el qual no tothom té les mateixes necessitats.

Luis Suárez, atractiu

La jornada de treball del Congrés Mundial de Penyes arrencarà avui a les 10 del matí al Palau de Congressos de Catalunya. En acabar la sessió, els congressistes tindran el privilegi d’assistir a la preestrena del documental Messi, dirigit per Álex de la Iglesia.

La jornada de demà serà més institucional i comptarà amb la presència del president, Josep Maria Bartomeu, així com també d’alguns membres de la junta directiva. També hi assistiran alguns dels nous fitxatges d’aquesta temporada, com ara Luis Suárez (13 hores). Durant l’esdeveniment, l’entitat farà un reconeixement a les dones que han destacat per la defensa dels colors blaugranes durant l’últim any. Un cop acabat el congrés institucional, els congressistes podran passar a la sala annexa per disfrutar del dinar.

stats