Misc 05/04/2014

El futur del Camp Nou, en mans dels socis

El Barça convoca 118.580 socis al referèndum per decidir sobre el projecte de construir un nou estadi

T.p./a.l.
4 min

BarcelonaPer segon cop en 60 anys els socis del Barça podran dir la seva sobre el futur de l’estadi. La proposta de l’Espai Barça, la nineta del ulls de la directiva encapçalada abans per Sandro Rosell i ara per Josep Maria Bartomeu, serà sotmesa a votació avui amb 118.580 socis amb dret a vot. En cas de votar , els socis donaran carta blanca per impulsar la remodelació en profunditat del Camp Nou, la construcció d’un nou Palau Blaugrana i l’edificació d’un nou Miniestadi a la ciutat esportiva, entre altres obres a la rodalia de l’estadi, amb un cost de 600 milions d’euros, dels quals 420 es destinaran a rentar la cara al Camp Nou de dalt a baix.

Les urnes instal·lades al Camp Nou s’obriran a partir de les nou del matí i es tancaran a les nou del vespre, després del partit entre el Barça i el Betis (18 h). El club ha instal·lat unes carpes gegants a l’esplanada del fons sud del Camp Nou per situar-hi les 180 taules on es farà la votació. Allà, els socis podran votar , no o en blanc. La pregunta que es formula és: “Aprova la proposta del nou Camp Nou, l’Espai Barça i el nou Palau Blaugrana?” Just al costat, a l’auditori, la directiva farà quatre rodes de premsa per anar informant de les incidències d’una votació que hauria de fer públic el resultat definitiu a partir de les deu del vespre. La junta ha programat actes per als socis, com ara una botifarrada, per fomentar la participació.

De fet, la directiva ha posat l’accent els últims dies a fomentar la participació. Però, com va dir a l’ARA Josep Maria Bartomeu, “si guanya el sí encara que sigui per un vot voldrà dir que ha guanyat la proposta per tirar endavant l’Espai Barça”. És a dir, a l’hora de valorar els resultats, serà indiferent la participació.

Als despatxos del club la sensació és d’optimisme, malgrat els diferents problemes sorgits en les últimes setmanes, com l’afer Neymar o la sanció de la FIFA. Les enquestes apunten a un triomf còmode del sí, malgrat que hi ha un cert temor que el referèndum pugui ser utilitzat per molts socis per penalitzar la junta després d’afers com la gestió de la grada jove, el patrocini amb Qatar o la sanció de la FIFA. Però fonts de la directiva confien que la seva proposta obtingui un triomf còmode, ja que la major part dels 40.000 socis que han visitat les exposicions que expliquen el projecte s’han declarat partidaris de modernitzar l’estadi, i s’han mostrat preocupats especialment per si hi ha prou diners per pagar aquest projecte.

Però el Barça ha argumentat una vegada rere l’altra que el projecte és viable. Segons el club, tirar endavant la remodelació no significarà ni perdre poder adquisitiu al mercat de fitxatges ni apujar els abonaments als socis. El club considera que el 2026, cinc anys després d’acabar l’Espai Barça, haurà liquidat els deutes o préstecs generats per aquesta obra. A més, l’actual junta s’ha compromès a demanar l’aprovació de l’assemblea de compromissaris per al nom comercial que haurà d’anar lligat a l’estadi els pròxims vint anys. Segons el projecte, aquest nom comercial significaria ingressar uns 200 milions d’euros claus per pagar el projecte. 200 milions més provindrien d’un deute bancari que es demanaria un cop s’acabés de pagar el deute sindicat que el club encara té amb La Caixa. Els 200 milions restants són els que el Barça pretén generar gràcies al nou estadi. Actualment el Camp Nou factura uns 12 milions d’euros anuals. Amb el nou estadi la directiva somia a superar els 43 milions anuals que factura el Madrid gràcies al Bernabéu. La construcció de llotges VIP, de negocis per als aficionats i de zones publicitàries adaptades per a les noves tecnologies seria un dels puntals per guanyar més diners gràcies a les instal·lacions.

En cas que guanyi aquesta proposta, està previst que les obres s’iniciïn el 2017. No s’enllestirien fins a l’any 2021, malgrat que abans caldria passar per diferents etapes, com el concurs internacional per trobar arquitecte o la proposta a l’assemblea de socis compromissaris del patrocinador que posaria el seu cognom a l’estadi. Segons la directiva, aquests quatre anys d’obres no haurien d’afectar gaire els socis durant la temporada, un aspecte que ha provocat debat entre els arquitectes, ja que alguns consideren que es podria arribar a la situació de no poder garantir en determinats partits espai per a tots els aficionats. Segons la junta, un cop es posin en marxa les obres al primer anell de l’estadi, molts socis s’hauran de reubicar per tot el Camp Nou. Segons el projecte proposat pel Barça, el 2021 el Camp Nou tindrà capacitat per a 105.000 espectadors i serà tot cobert.

Del Pla Foster a l’Espai Barça

Després de patir diverses remodelacions, el Camp Nou afrontaria el canvi més radical des de la seva inauguració. Les directives de Josep Lluís Nuñez i Joan Laporta ja s’havien plantejat remodelacions a fons del Camp Nou. Laporta va proposar el projecte de l’arquitecte britànic Norman Foster, amb una inversió xifrada en 250 milions d’euros, un projecte que va ser aturat per la directiva de Rosell, que inicialment el va definir com a massa car i va proposar una reforma més modesta, per valor de 60 milions d’euros.

Però amb el pas del temps aquesta proposta ha donat pas a un projecte més ambiciós, que costaria 600 milions d’euros però sense haver de vendre patrimoni. Un projecte que va més enllà de la reforma de l’estadi, ja que inclou reordenar tota la zona del Camp Nou. De la remodelació de l’estadi la directiva va passar a defensar la necessitat de fer un estadi nou, amb debats interns sobre si calia fer-ho als terrenys de la Universitat de Barcelona a la Diagonal, com defensava inicialment el president Sandro Rosell, o si calia remodelar el Camp Nou per convertir-lo en un estadi nou de trinca.

Les obres al Camp Nou costarien 420 milions d’euros. La inversió necessària per canviar la inclinació de la primera graderia, augmentar la tercera i cobrir tot l’estadi. El nou Palau Blaugrana costaria 90 milions, i la construcció de 5.000 aparcaments subterranis, uns 40 milions.

El resultat del referèndum s’hauria de saber passades les deu de la nit. El resultat de la votació, ja sigui a favor o en contra del projecte, condicionarà el futur del Barça.

stats