Misc 04/04/2014

Retorn als orígens, en un futbol cada cop més global

Si la llei no canvia, el Barça perdrà competitivitat

A.l.
2 min

BarcelonaSi no es canvia la normativa que regula el fitxatge de jugadors internacionals menors de 18 anys, La Masia global morirà. Així ho admeten dins del Barça: s’hauria de tornar al model anterior, La Masia construïda a partir de futbolistes només del territori espanyol, és a dir, el model que va permetre l’eclosió de la columna vertebral de l’actual primer equip: tots futbolistes espanyols tret de Leo Messi, que amb la regulació actual no podria haver aterrat a Barcelona el 2003.

Més enllà de la problemàtica que suposa no poder fitxar, si el Barça no aconsegueix canviar l’article 19 del reglament sobre l’estatut i la transferència de jugadors, La Masia tornarà a ser local, abastida principalment per jugadors espanyols, en un context futbolístic global. Això, d’altra banda, tindria una conseqüència directa en els competidors estatals, ja que el club blaugrana hauria de reforçar la cerca de talent al seu context més pròxim. La competència seria més dura.

“El futbol és massa universal i popular perquè algú hi posi portes o límits”, defensava ahir a la tarda una de les veus més autoritzades del club en l’àmbit esportiu. Als despatxos de la Ciutat Esportiva defensen que la batalla a curt termini és aconseguir poder fitxar aquest estiu, però la batalla important és la que s’està duent a terme a llarg termini: que es permeti fitxar jugadors d’arreu del món menors de 16 anys. No aconseguir-ho seria “un retrocés en la raó de ser de La Masia”, argumenta un extècnic barcelonista, que admet que la sanció de la FIFA és un “cop molt dur” per al model de planter, ja que el Barça és el que “millor i més vetlla pels nens”.

A Sant Joan Despí asseguren que si la FIFA només apunta al Barça, “la solució és difícil”. Llavors el model de planter que té el club català, important talent d’arreu del planeta, té poques oportunitats de sobreviure. Al Barça -expliquen- portar els futbolistes amb 16 o 18 anys no serveix de res. A aquesta edat ja no es pot assimilar una manera d’entendre el futbol molt singular.

El club reclama un pacte amb la FIFA, que reguli els centres, marqui uns mínims necessaris i entengui el caràcter humà i de formació que té La Masia. El seu director, Carles Folguera, acostuma a recordar una anècdota que es va produir just després del 5 a 0 al Madrid del 2010. Va donar una conferència a Manchester, i va deixar atònit el seu públic, quan va explicar que 13 futbolistes del filial estaven cursant carrera universitària. “Això és el model Masia”, reivindiquen des del club.

El Barça destina gairebé 15 milions a aquesta tasca formativa. Entre el 1979 i l’any 2000 van passar per La Masia 10 nens estrangers, la majoria de països com Andorra i Holanda. A partir del 2003, el nombre ha crescut fins a gairebé mig centenar. Això és el que està en joc, la magnitud del mercat a què pot accedir el Barça per fitxar.

stats