Misc 09/01/2014

Messi torna amb la mirada assassina de sempre

Marca dos gols en el dia del seu retorn i el Barça deixa encarrilada l'eliminatòria (4-0)

Albert Llimós
5 min

BarcelonaEl Barça arribarà al Calderón amb una espiral de confiança infinita. Tot i la proximitat del duel contra l'Atlètic, els de Gerardo Martino no van deixar lloc a la distracció i van golejar 4 a 0 el Getafe per sentenciar els vuitens de final de la Copa. Però, sobretot, el partit va servir perquè Leo Messi recuperés el somriure després de dos mesos d'absència. En els instants finals l'argentí va marcar dos gols que confirmen que mai ha perdut la "mirada assassina" que va definir el seu tècnic. El gol i Messi van sempre de bracet.

Cesc es reivindica

Amb el duel decisiu de dissabte al Vicente Calderón contra l'Atlètic de Madrid, Gerardo Martino va protegir Piqué, Xavi i Alba. A més, Neymar va caure de la llista per una gastroenteritis i Messi va jugar 30 minuts per sumar sensacions de cara al partit de Lliga. Unes rotacions per arribar en el millor estat de forma a Madrid. Tot i els múltiples canvis, el Barça va oferir una primera mitja hora de gran nivell als 39.299 espectadors que van acudir al Camp Nou, l'entrada més pobra de la temporada, 8.000 menys que el dia del Cartagena. Els futbolistes locals van recuperar les seves senyes d'identitat, toc i pressió, control i desequilibri, durant uns primers minuts brillants.

Sergio Busquets, protegit per la polivalència de Sergi Roberto, filtrava passades verticals per superar la primera línia de pressió del Getafe. D'una d'aquestes passades va néixer el primer gol blaugrana. Després d'una gran combinació, Pedro va recollir un refús i la seva centrada precisa amb la cama esquerra la va rematar Cesc al pal llarg, creuant la pilota lluny del porter Codina. Desè gol del futbolista d'Arenys aquesta temporada, còmode en la seva posició de fals davanter, amb total llibertat per moure's per tot l'atac, i secundat per la tenacitat i voracitat de Pedro i Alexis, dos punyals insistents que reclamen un lloc al Calderón. Els tres futbolistes que van formar ahir l'atac blaugrana han aprofitat les absències de Messi i Neymar, reinvidicant el seu futbol i fent que la parròquia culer no hagi trobat a faltar gaire l'astre argentí ni el crac brasiler.

Durant els primers 30 minuts de partit el Barça va ofegar el Getafe amb una pressió asfixiant, recuperant la pilota a prop de la porteria del conjunt madrileny. Els de Gerardo Martino triangulaven amb precisió, tot i que fallaven en l'última passada o en el control decisiu, enmig d'un entramat defensiu molt poblat del Getafe, amb dues línies pràcticament col·locades a la frontal de l'àrea. Els catalans no sentenciaven i el Getafe va tenir una gran oportunitat per igualar el partit, en una falta lateral que Juan Rodríguez pentinava i en què Pinto salvava els seus amb una mà providencial. Uns minuts més tard Marica ho tornava a provar per dalt, amb un remat forçat que sortia per sobre del travesser. L'efervescència i intensitat barcelonista de la primera mitja hora es va diluir en el tram final del primer període. El partit estava on el volia el conjunt de Luis García, travat -tot i que el Getafe només va fer 4 faltes en els primers 45 minuts- i sense ocasions -tres xuts a porteria.

Esperant Messi

En la represa, el partit va seguir amb el ritme tediós que volia el Getafe. La primera gran ovació del públic va arribar al minut 5, quan Leo Messi va sortir de la banqueta per escalfar i fer acte de presència 59 dies més tard. El partit necessitava una sacsejada i l'entrada de Messi al minut 64 va tornar a fer retronar el buit estadi culer. Abans de la irrupció del futbolista argentí, Cesc va avisar amb dos xuts que va aturar sense problemes el porter català Codina, mentre que Sarabia va tenir una gran oportunitat amb un xut amb l'esquerra que va blocar amb seguretat Pinto. Però mentre Messi rebia les indicacions del tècnic argentí, Pedro va superar Valera en l'un contra un i el defensa del Getafe va fer caure el davanter canari a l'interior de l'àrea. El penal -al minut 63- el va transformar magistralment Cesc, l'home que havia habilitat Pedro a l'espai amb una passada precisa. Segon gol del jugador d'Arenys, que va ressituar-se a la medul·lar pel canvi de Messi per Iniesta. El descans per al de Fuentealbilla fa evident que el futbolista manxec serà titular, timó i referent del Barça al Vicente Calderón.

Durant els primers minuts, Messi no va poder intervenir amb fluïdesa en el joc associatiu dels seus companys. El Barça seguia dominant el joc de cap a peus, amb un 80% de possessió, empenyent el rival a la pròpia porteria tot i els canvis de Luis García per buscar un resultat millor. El primer gran detall de Messi en la seva reaparició va ser per controlar l'esfèrica i habilitar Alexis, el xut del qual va impactar en Codina. El xilè va abandonar el camp uns segons més tard, substituït per Tello, un canvi que es pot interpretar en clau Atlètic. El descans per a Alexis el situa davant de Pedro en la seva pugna per ser titular contra l'Atlètic de Madrid. Cada gest, cada moviment tàctic en el partit de Copa d'ahir, tenia un doble significat, una dimensió que extralimitava el duel contra el Getafe. El mateix va passar amb Cesc Fàbregas, a qui l'entrenador de Rosario va suplir en els 10 minuts finals. Tot i els 11 gols aquesta temporada i la seva omnipresència en aquesta tram final de campanya, Cesc no té garantit un lloc a l'onze titular.

El davanter argentí va sumar minuts que li van servir per créixer en confiança i oferir algun tast del seu ampli repertori. Una passada mil·limètrica a Tello i un eslàlom imparable per assistir Pedro van ser alguns dels detalls tècnics d'un Messi que encara està sense ritme de competició. Messi necessita temps per assolir el seu millor nivell, tot i que en l'últim sospir del duel de Copa d'ahir va donar la raó a Gerardo Martino, que fa uns dies va dir que veia l'argentí amb una "mirada assassina". La voracitat golejadora de l'astre de Rosario no té límits. Tot i que el partit no tenia ritme, Messi va caçar una pilota perduda a l'interior de l'àrea per marcar un gol dos mesos després. El millor, però, encara havia d'arribar. Uns minuts més tard, quan el partit expirava, Messi va conduir la pilota en un dels seus clàssics eslàloms, va definir de manera implacable i va superar Codina. Messi va enviar el missatge que volia a tot el planeta futbolístic, just tres dies abans de la gran cita al Calderón que pot decantar la Lliga. Messi ha tornat, insaciable i voraç, excels i afamat. Una gran notícia per al Barça, que ha sobreviscut a l'absència de l'argentí gràcies a Alexis, Pedro i Neymar, però que sap que amb el de Rosario endollat els rivals fan un pas enrere. L'Atlètic serà una prova de foc per veure si el retorn de Messi és per quedar-se i fer més etern encara el seu regnat.