Misc 04/04/2014

“La Masia no es toca”

Bartomeu defensa que el Barça no s’ha “saltat cap normativa” i denuncia que tenen indicis que algú està intentant fer “mal al club”

i
Albert Llimós
4 min

BarcelonaL’1 de març del 2013 el llavors president del Barça, Sandro Rosell, va enviar una carta al secretari general de la FIFA, Jérôme Valcke, en què demanava que s’inclogués “una esmena a l’article 19” del reglament sobre l’estatut i la transferència de jugadors, la normativa amb què s’ha regit la FIFA per sancionar el Barça amb un any sense poder fitxar cap jugador. La carta s’enviava un mes després que el màxim organisme del futbol mundial demanés documentació al Barça sobre el fitxatge d’un jugador coreà, Lee Sung Woo, origen de tot l’enrenou que ara envolta el club. En l’escrit de Rosell, el Barça reclamava convertir-se en una excepció a la norma, el mateix discurs que va utilitzar ahir Josep Maria Bartomeu.

Malgrat l’existència de la carta, en què el Barça reconeixia que calia una esmena a la llei vigent, Bartomeu va defensar que el club no ha incomplert “cap normativa”. L’entitat catalana sabia que estava infringint la normativa FIFA, però s’emparava en el fet que la Federació Catalana havia tramitat la fitxa dels 9 jugadors pels quals ara ha rebut la sanció i, per tant, mai es va incomplir res. “Van jugar fins que al Barça li van comunicar que no podien fer-ho. El Barça no ha fet res malament”, va defensar el president blaugrana en una llarga roda de premsa. “Estem d’acord amb la norma, demanem que la FIFA faci una excepció, estudiar cas a cas si el nen té condicions millors i perspectives de futur, i si té el permís dels pares. La Masia hauria de ser un centre universal”, va explicar.

El model en joc

La maquinària del club està treballant des sel primer moment en el recurs que presentaran a la FIFA per evitar la sanció d’un any sense poder fitxar. El club ja s’ha posat en mans de dos experts externs, José Juan Pintó Sala i Juan de Dios Crespo, per preparar el recurs d’apel·lació i la suspensió cautelar de la sanció que es presentarà a la FIFA. Si no prospera, el següent pas serà acudir al Tribunal d’Arbitratge Esportiu (TAS) per evitar les greus conseqüències que es van conèixer dimecres.

“Estem indignats”, avisava Bartomeu, que no comprèn com la sanció es va decidir el 28 de novembre del 2013, i “quatre mesos i 5 dies més tard” es va fer arribar al club, en el mateix moment que va sortir a la llum pública i la premsa se’n va fer ressò.

“La FIFA està castigant un model que té 35 anys, l’essència del nostre club. La FIFA sap que fem les coses bé, ens preocupem de la formació dels nens, que reben formació que possiblement no podrien rebre al seu país”, va defensar Bartomeu, abans de llançar un clar missatge a les autoritats futbolístiques: “No pensem renunciar al nostre model. La Masia no es toca. Lluitarem fins al final, és un model que fa molts anys que funciona i que ha portat el club a liderar el futbol mundial”.

Durant la seva compareixença, que estava prevista per cloure la campanya del referèndum de demà dissabte, el mandatari culer va explicar la cronologia dels fets. Tot va arrencar el 5 de febrer del 2013, quan va arribar als despatxos del Camp Nou un requeriment sobre el jugador coreà Lee Sung Woo. La petició arribava després d’una demanda anònima.

A partir d’aquí, les sol·licituds de la FIFA van ser constants. Primer sobre 16 jugadors estrangers, després sobre 25 més que havien arribat a La Masia. Paral·lelament, Sandro Rosell va demanar abordar el canvi de l’article 19, una petició a la qual la FIFA va respondre assegurant que es tractaria a finals d’any. A Can Barça començaven a sospitar, i més quan al setembre es va obrir un expedient disciplinari. Ningú s’esperava, però, que el 28 de novembre del 2013 -tot i que el Barça en va tenir constància dimecres passat- la FIFA sancionés el club durament. Després d’haver demanat informació sobre 37 futbolistes del planter, l’informe de 70 pàgines conclou que 9 casos vulneren la normativa FIFA.

Indicis de mà negra

El Barça va descartar un error propi -“No hi ha hagut actitud passiva de ningú”- i va apuntar que hi ha algú que ha iniciat una campanya per perjudicar el club. “Des de fa cert temps, s’està intentant fer mal al Barça. Ho estem investigant”, va avisar Bartomeu amb el posat greu. “No pararem fins a trobar la persona que està fent mal al Barça, comencem a tenir evidències prou importants”, va sentenciar el president blaugrana, que creu en conspiracions, després d’haver fet front al cas Neymar i ara a la denúncia anònima que fa trontollar La Masia.

El club manté que la planificació no canvia i podran fitxar

El president Bartomeu no va voler valorar la possibilitat que el Barça no pugui fitxar aquest estiu. “No ens preocupa la temporada que ve, seguirem fent el mateix, no canviarem res”, va sentenciar el màxim mandatari barcelonista, convençut que els recursos prosperaran i el Barça podrà fitxar i fer la remodelació necessària a l’equip.

Bartomeu va evitar fer referència als casos específics d’Alen Halilovic, amb qui ja hi ha un acord oficial, i el porter Marc-André ter Stegen, amb qui encara no s’ha fet oficial l’acord. El que és segur, tal com va confirmar la FIFA, és que els futbolistes cedits podran tornar i jugar amb el Barça en cas que la sanció prosperi. Per tant, Deulofeu, Rafinha i, en última instància, Bojan -que no compta per al club- podrien ser inscrits en la campanya vinent.

stats